Avskaffa ränteavdragen!

17 november 2009

Nu kommer landets villa- och radhusägare att rasa. Kanske även de som valt att bygga stora delar av sin privatekonomi på lån och kontokortsköp.

Jag tycker att vi borde avskaffa möjligheten att dra av för räntekostnaden på lån och ta samtidigt bort beskattningen av ränteinkomster/inkomster av kapital!

Varför? Jo, för att räntan är ju faktiskt kostnaden (läs avgiften) för att få låna pengar. Varför ska alla andra vara med och betala på någons belånade villa eller lägenhet. Och det stannar ju inte vid bostäder. Varför ska tex. jag vara med och betala på grannens nyinköpta bil, båt eller sommarstuga? För det är ju precis det som det resulterar i när denne gör ränteavdrag i deklarationen. Nuvarande system missgynnar kort sagt dem som är försiktiga med sin ekonomi och gynnar dem som spenderar och slösar, lever över sina tillgångar och lever på en låneekonomi.

Slopandet av ränteavdragen skulle med stor sannolikhet föra andra positiva effekter med sig, exempelvis skulle det bli mer lönsamt att faktiskt spara pengar på banken samtidigt som det blir mer kostsamt att låna. Och vi vet ju alla vad som händer när för många människor lånar mer än de klarar av att betala tillbaka…

Spara / dela med dig
 • Facebook
 • del.icio.us
 • Pusha
 • Bloggy
 • TwitThis
 • Google
 • Live
 • LinkedIn
 • Maila artikeln!
 • Skriv ut artikeln!
 • StumbleUpon

Kommentera