Fruktansvärd syn på flyktingbarn

11 november 2009

I Aftobladet idag citeras boende i Hököpinge, Vellinge:
”– Vi vill inte ha dem här. Punkt. Slut!”

Vellinges kommunalråd Lars-Ingvar Ljungman (M) har framfört synpunkter som går ut på att det inte kan vara Vellinges ansvar att ta emot ensamkommande flyktingbarn.

Som moderat politiker blir jag både beklämd och fruktansvärt besviken när jag hör och läser sådana här uttalanden. I synnerhet när kommentarerna och ställningstagandena kommer från personer som är aktiva inom mitt eget parti.

Sverige har, likt många andra länder, ratificerat och skrivit under överenskommelser som innebär att vi ska sträcka ut en hjälpande hand till människor som är på flykt undan krig, misär och förföljelse. Och det tycker jag att vi skall fortsätta göra. Att bara avfärda detta med ”det är inte mitt problem” är att vara fruktansvärt cynisk och, enl. mig, ha en vidrig människosyn utan medmänsklighet.

Det finns mycket att säga om migrationspolitiken och integrationspolitiken i Sverige och hur vi alltför länge hanterat dessa frågor. Absolut. Det finns en hel del att förändra. Absolut. Men faktum är att Sverige består av 290 kommuner och alla (och då menar jag ALLA) måste hjälpa till och dra sitt strå till stacken.

Migrations- och asylpolitiken ska inte vara några enstaka kommuners ansvar, det är hela Sveriges ansvar. Därför tycker jag, och det har jag tyckt länge, att det är dags att skrota EBO (möjligheten för asylsökande att själva välja bostadsort). Jag tycker vi skall gå tillbaka till ett system där kommuner helt enkelt tvingas ta emot ett antal som står i relation till exempelvis ekonomiska förutsättningar, förutsättningar för integration, bostad, egen försörjning etc. Samma sak bör även gälla ensamkommande flyktingbarn.

Vellinges kommunpolitiker visar gång efter annan att frivilligheten inte fungerar. Dags att Staten visar var skåpet skall stå. Det kan inte vara meningen att några få kommuner ska ta ansvar för Sveriges migrations- och asylpolitik. Det är ett nationellt åtagande som bör omfatta ALLA kommuner.

Spara / dela med dig
 • Facebook
 • del.icio.us
 • Pusha
 • Bloggy
 • TwitThis
 • Google
 • Live
 • LinkedIn
 • Maila artikeln!
 • Skriv ut artikeln!
 • StumbleUpon

Kommentera