Låt Grekland gå i konkurs!

14 mars 2010

Den senaste tiden har det rapporterats en hel del kring hur den ekonomiska situationen ser ut i olika länder. Alla länder har haft olika strukturella problem och orsakerna till de ekonomiska problemen i länderna varierar beroende på hur länderna hanterat sin ekonomi och sina finansmarknader.

När Sveriges problem till stor del handlat om helt vansinniga sjukskrivnings- och förtidspensioneringstal så handlar Grekernas problem om en långtgående lånefest där man givit allt till alla trots att man inte haft råd. För att lösa det har man år ut och år in lånat pengar och friserat siffrorna i bokföringen för att det ska se bra ut så att man kan ta nya lån.

I realiteten är Grekland insolvent.

Det enda rätta är att låta landet gå i konkurs så att det kan få möjlighet att byggas upp på nytt från grunden. En likvidation och rekonstruktion ger möjlighet att i ett slag få bort det som är fel och bygga upp något nytt baserat på det som är bra och som fungerar.

Som politisk aktiv i Botkyrka kommun drar man självklart paralleller med den egna kommunen och de länder som är i ordentligt blåsväder. Förutom den gemensamma nämnaren att de styrs av socialister, är synen på ekonomin och hanteringen av den.

Botkyrka kommun har skatteintäkter på drygt 2,2 miljarder kronor men kostnader på c:a 3,7 miljarder kronor. Räknar man bort några hundra miljoner i avgifter för tex. vatten/avlopp, barnomsorg osv. så ligger minuset på drygt 1 miljard kronor. Varje år. Dessa pengar får kommunen i utjämningsbidrag från skattebetalare i andra kommuner som har en mer ordnad ekonomi och fungerande arbetsmarknad.

Botkyrka kommun spenderar dessutom miljoner och åter miljoner kronor varje år på sådant som ligger långt utanför välfärdens kärna. Man gör exempelvis investeringar i upplevelsenäringen och nycirkus-verksamheter. Och man bygger det ena skrytbygget efter det andra. På ett sätt som nästan hånar de som faktiskt är med och betalar detta, som själva inte har råd med samma ekonomiska utsvävningar (andra kommuner).

Botkyrka kommuns låneskuld prognostiseras passera 1 400 miljoner inom något år. Med tanke på att skatteintäkterna endast ligger på 2 200 miljoner kronor och de borgensåtagandena man har på drygt 2 000 miljoner kronor och faktumet att verksamheten kostar 3 700 miljoner kronor varje år så är egentligen även Botkyrka kommun insolvent – vi kan inte under överskådlig framtid betala tillbaka våra skulder. Detta eftersom kommunen rent krasst ekonomiskt egentligen inte klarar av att driva sin egen verksamhet utan nya lån och nya (och ökande) behov av bidrag/utjämningstöd.

Greklands vice statsminister, Theodoros Pangalos, säger i E24 följande:

Vi politiker vill bli omtyckta. Det är därför vi är politiker.

Han har helt fel. Man ska inte vara politiker för att bli omtyckt, då är man helt fel ute. En sann politiker ska ha vilja och drivkraften att förändra samhället till det bättre. Det är därför man ska engagera sig politiskt. Inte för att bli populär och lova allt till alla. Resultatet blir då det som Grekland befinner sig i. Eller för att ta ett närmare lokalt exempel: se på Botkyrka kommun…

Spara / dela med dig
 • Facebook
 • del.icio.us
 • Pusha
 • Bloggy
 • TwitThis
 • Google
 • Live
 • LinkedIn
 • Maila artikeln!
 • Skriv ut artikeln!
 • StumbleUpon

5 svar till “Låt Grekland gå i konkurs!”

 1. Sandra skriver:

  Varför låter vi inte Botkyrka kommun gå i konkurs då, som du säger. Så kan ni ju bygga upp kommunen från start igen.

  Det är för fan människor vi pratar om, ingen jävla trycksvarta i statistiken.

 2. Karl Sigfrid skriver:

  Klokt skrivet, Jimmy. Inget blir bättre av att vi subventionerar oansvarig politik.

 3. Jimmy Baker skriver:

  Sandra: Självklart är det människor det handlar om, men det blir knappast bättre av att vi belönar oansvariga genom att säga ”det är ok, ni kan spendera hur mycket ni vill, ni behöver inte ta ansvar och så tar vi den ekonomiska smällen”.

  Och precis som du skriver, även Botkyrka kommun skulle behöva en nystart.

 4. Henrik skriver:

  klockrent Jimmy….Jimmy for president!!

 5. Jimmy Baker » Arkiv » Rädda Grekland skriver:

  […] Den 14 mars skrev jag här på bloggen ”Låt Grekland gå i konkurs”. […]

Kommentera