Sjukvårdsförsäkring i USA.

22 mars 2010

Jag tror de flesta av oss har någon slags hat-kärlek till det stora landet i väster, USA. Det finns mycket gott att säga om landet och det finns samtidigt en hel del som är rent ut sagt dåligt. Och en del som är konstigt.

Året är 2010 och representanthuset har precis röstat ja till en ”sjukvårdsreform”. I både DN och SvD beskrivs händelsen som något som kommer skrivas in i historiebökerna, i Aftonbladet citeras ledamoten John Dingell som menar att beslutet är jämbördigt med Franklin D. Roosevelts pensionsreform och Lyndon B Johnsons medborgarättsreform.

Dagens beslut besvarar böner från varje amerikan som innerligt hoppats på åtgärder i ett system som fungerar för försäkringsbolagen men inte för vanliga människor.

/Barack Obama

Vad var då beslutet?

Att alla människor i USA skall omfattas av en sjukförsäkring? Nej, beslutet innebär att försäkringsbolagen inte får vägra någon att teckna en sjukförsäkring! Och omröstningen var jämn, 219 mot 212. Samtliga republikaner röstade emot. Det är ganska lätt att konstatera att något är mycket konstigt med landet i väster.

Eller så är det bara så att vi helt enkelt har såpass olika uppfattning om vad som borde vara grundläggande rättigheter för alla människor. För min del har jag svårt att förstå hur det kan finnas människor 2010 som på allvar tycker att det är rätt att förvägra andra något så grundläggande som tillgång till sjukvård.

Spara / dela med dig
 • Facebook
 • del.icio.us
 • Pusha
 • Bloggy
 • TwitThis
 • Google
 • Live
 • LinkedIn
 • Maila artikeln!
 • Skriv ut artikeln!
 • StumbleUpon

Kommentera