Slöjförbud i Sverige?

1 maj 2010

I en debattartikel på SvD skriver moderaterna Per Bill och Margareta Cederfelt att fritt klädval även ska gälla muslimer, och så hänvisar man till det nyligen fattade beslutet i Belgien om slöjförbud.

Det kanske kan vara tveksamt att lagstifta om ett generellt förbud mot religiös klädsel såsom burka. Det är ingen lätt sak att avgöra men frågan är om det går att kombinera den sortens klädsel som medvetet döljer en persons identitet med ett öppet och jämställt samhälle?

För det första så är det svårt eller omöjligt att identifiera en person som skyler sitt ansikte. Jag tycker faktiskt att det går att dra paralleller med ifall det skulle vara ok att bära rånarluva på stan. Effekten är densamma, man döljer sin identitet. Hur skulle det se ut om jag besökte min bank i rånarluva? Hur skulle bankpersonalen känna då och vad skulle de göra?

För det andra så är det naivt att tro att alla kvinnor som bär denna klädsel gör det av egen fri vilja. Jag har själv delvis rötter i mellanöstern. Min far var född i Jordanien i mellanöstern. Vid flertalet resor dit och i samtal med mina egna släktingar så vittnar de om att många (inte alla, men de flesta) kvinnor bär den klädsel som männen bestämmer att de får, eller ska, bära. Många samtal med människor här i Sverige vittnar om samma sak. Det är helt enkelt inte ”passande” för kvinnor, ung som gammal, att bryta mot de kulturella normer som männen satt upp för kvinnorna.

Många kvinnor säger sig välja denna sortens kläder frivilligt, men vi vet ju alla att så faktiskt inte är fallet. De bär klädseln för att göra sin egen vardag enklare och för att slippa bli trakasserade, bespottade eller tom. misshandlade av män som kräver att de skyler sig. Självklart finns det undantag, men jag är övertygad om att det är få som frivilligt vill gå omkring i något som vissa tom. kallar ”ett mobilt fängelse”.

För några år sedan infördes ett s.k. ”maskeringsförbud” i Sverige. Kortfattat innebär det att man t.ex. vid demonstrationer inte får dölja sin identitet. Läs mer om maskeringsförbudet här.

Jag vet att det här är minerad mark och något som jag mest sannolikt kommer att bli påhoppad för att jag skrivit. Jag har för egen del inte landat i om jag tycker att man ska lagstifta eller ej, men jag vill deklarera att jag tror på ett öppet, fritt och jämställt samhälle. I den bästa av världar så ska man självklart själv kunna få välja vilka kläder man vill ha på sig. Men vi lever tyvärr inte i en sådan värld.

Oavsett om vi förbjuder slöjor eller inte i Sverige tycker jag att vi i vårt samhälle mycket tydligare och mycket intensivare skall diskutera, upplysa och informera framförallt unga (både pojkar och flickor) om våra grundläggande värderingar i Sverige: Mänskliga rättigheter och människors lika värde, jämställdhet mellan könen och barns rättigheter. Läs gärna min motion i Botkyrka kommunfullmäktige om Hedersnormer och hederskulturer här.

Spara / dela med dig
 • Facebook
 • del.icio.us
 • Pusha
 • Bloggy
 • TwitThis
 • Google
 • Live
 • LinkedIn
 • Maila artikeln!
 • Skriv ut artikeln!
 • StumbleUpon

Kommentera