Våga fatta rätt beslut i tid

8 maj 2010

Ibland måste man ta svåra beslut. Beslut som påverkar en själv, påverkar andra, är konsekvenserna av eget handlande eller konsekvenserna av någon annans handlande. Eller, konsekvenserna av att någon annan inte handlat.

I dagens SvD kan vi bl.a. läsa följande:

Samtidigt som vi precis håller på att sätta punkt för en exceptionell rapportsäsong, där börsbolagen har överträffat förväntningarna med historiska mått, kommer påminnelsen om flera EU-länders misskötta ekonomier nu och sätter krokben för börsresan.

Av något slags rädsla för att fatta ett beslut som av vissa kan anses vara drastiskt så bidrar ovissheten till fortsatta problem för alla. Problem som riskerar att förvärras. Bättre att ta tjuren vid hornen och fatta ett djärvt beslut. Låt Grekland göra en konkurs och genomgå en rekonstruktion. Naturligtvis måste de då lämna Euron och gå tillbaka till Drachmer.

Alla stater kan hamna i ett läge där man tillfälligt behöver stöd. Det gäller för övrigt även för företag och privatpersoner. Men Grekland är ett exempel på hur det går när man systematiskt gör fel under lång tid. Att då av någon slags ”solidaritet” rädda Grekland genom att slänga in ännu mer pengar är inte rätt. Det är inte rätt för oss som ska betala och det är inte rätt för grekerna heller.

Så länge som Europas politiker, oavsett partifärg, verkar ha någon slags romantiserad vision om solidaritet i fallet Grekland och samtidigt vacklar, så drabbas vi alla av nedåtgående börser, sjunkande pensioner, osäkra finansmarknader, minskat värde på besparingar, höjda räntor osv. Det drabbar allt och alla.

Sverige har EUs bäst skötta ekonomi tack vare Alliansregeringen. Trots att alla kurvor pekar uppåt i Sverige och det faktum att allt fler svenska bolag rapporterar positiva siffror som tom. slår analytikernas förväntningar, så dras vi ned tack vare Tobleronelandet Grekland.

Varför dra ut på något som är i det närmaste oundvikligt: fatta det drastiska beslutet att låta Grekland gå i konkurs. Bara så kan vi snabbare gå vidare och få en stabilitet.

Spara / dela med dig
 • Facebook
 • del.icio.us
 • Pusha
 • Bloggy
 • TwitThis
 • Google
 • Live
 • LinkedIn
 • Maila artikeln!
 • Skriv ut artikeln!
 • StumbleUpon

Kommentera