Sveriges nya statsbärande parti

5 juni 2010

De flesta har nog noterat den senaste tidens opinionsmätningar där Alliansen steg för steg ökat i opinionen, samtidigt som vänsterexperimentet ‘de rödgröna’ backat. I den senaste mätningen från Demoskop som publicerades i Expressen, har Alliansen majoritet med över 50% av rösterna om det vore val idag. Nya Moderaterna blir största parti med ett väljarstöd på 34,5% medan Socialdemokraterna hamnar under 30%-strecket. Statsvetaren Stig-Björn Ljunggren levererar Aftonbladet.se ett rätt intressant citat:

– Moderaterna är det nya arbetarpartiet, S har blivit partiet för förlorarna, bidragstagarna som är färre och kanske inte orkar gå och rösta. Gör de det röstar de kanske på Sverigedemokraterna, säger Stig-Björn Ljunggren.

Man ska aldrig ‘ropa hej förrän man kommit över ån’ är ett känt uttryck och det gäller inte minst valet i september. Men självklart känns detta glädjande. För mig är det ett kvitto på framförallt två saker:

 1. Det ena är att alla vi aktiva moderater (trots motvinden) jobbat på under hela mandatperioden och varit ute och träffat medborgare, delat ut massor av material i brevlådorna och att vi ihärdigt berättat om vår politik.
 2. Det andra är att den moderatledda Alliansregeringen med Fredrik Reinfeldt och Anders Borg i spetsen tagit ansvar för Sverige och bedrivit en ansvarsfull politik.

Det mesta fungerar trots allt ganska bra i Sverige trots att vi genomgått den värsta finanskrisen sedan 1930-talet. En regering som klarar en sådan kris är en kompetent regering och det börjar människor förstå nu. Sverige är ett föregångsland – bäst skötta statsfinanser i hela EU, kanske tom. i hela världen.

Många tycker kanske det känns tjatigt att vi moderater ofta poängterar just hur vi hanterar statsfinanserna, men detta är fundamentalt viktigt. Utan sunda statsfinanser fungerar ingenting annat. I alla fall inte under en längre tid – det är exempelvis Grekland ett bra exempel på. Historien kommer alltid ifatt och har man då spelat sina kort rätt så har man förutsättningar för att det ska gå bra. Sjabblar man med statens ekonomi så är det bara att blicka ut över övriga Europa – det är ju inte bara Grekland som har statsfinansiella bekymmer…

Spara / dela med dig
 • Facebook
 • del.icio.us
 • Pusha
 • Bloggy
 • TwitThis
 • Google
 • Live
 • LinkedIn
 • Maila artikeln!
 • Skriv ut artikeln!
 • StumbleUpon

Kommentera