Två tydliga alternativ

19 juni 2010

Det finns två tydliga alternativ i höstens val: Vänsterexperimentet de rödgröna eller Allians för Botkyrka

Sverige, och världen, har genomgått den värsta ekonomiska krisen sedan 1930-talet. Finanskrisen. Den har drabbat världen, Europa, Sverige och även Botkyrka kommun. Lyckligtvis så har vi haft en regering som gjort ett fantastiskt arbete med att hålla vår ekonomi i schack.

Nu när vi börjar ta oss ur krisen är Sverige Europas, kanske världens, starkast lysande stjärna. När oförväntade ekonomiska kriser slår till på det sätt som finanskrisen gjort, så minskar skatteintäkterna i hela samhället. Så även i Botkyrka.

För att försöka kompensera skattebortfallet beslutade regeringen att ge alla Sveriges kommuner och landsting ett tillfälligt, extra statsbidrag, för att kunna upprätthålla god personaltäthet i välfärdssektorn såsom vård, omsorg, förskola, skola.

Botkyrka kommun har fått över 100 miljoner kronor för att säkra välfärdens kärna. Hur hanterade vänsterexperimentet det? Jo, man minskade ned med 241 personer. Inom välfärdssektorn. Man minskade inte inom flummiga kulturprojekt. Inte inom administrationen. Inte bland chefer och mellanchefer. Man tog istället bort personal som jobbar med våra äldre och med våra barn.

Inga vikarier i skolan när läraren är sjuk. Inga extrapersonal inom vård och omsorg. Man har tom. dragit in kvällstidningarna på Allegården för att nämna ett dåligt exempel på en alldeles felaktig besparing.

Pengar till mångkulturforskning finns dock. Man satsar på en ny cirkushangar för över 40 miljoner. Gatuteater, grafittivirkning, en skulpturpark i Fittja, Residence Botkyrka med gratis boende för och ledsagning av gästande konstnärer.

I Botkyrka kommun har låneskulden fördubblats på bara några få år. Vi lånar allt mer pengar i allt snabbare takt. Varje Botkyrkabo är nu skuldsatt med c:a 52 000 kronor. Det är illa nog men vad värre är så signalerar den styrande majoriteten att låneskulden kommer att dubblas igen inom några år. Skattekraften, dvs. hur våra medborgares inkomster utvecklas har minskat för åttonde året i rad.

Vi fick alltså ett tillfälligt stöd riktat till välfärdens kärna på över 100 miljoner kronor av regeringen. Vi drar ned inom välfärdens kärna men fortsätter att ha spenderbyxorna på när det gäller kultur och upplevelser. Samtidigt gör vi en bluffvinst på 96 miljoner kronor, samtidigt som vi får en miljard i utjämningsbidrag. Om vänsterexperimentet de rödgröna vinner höstens val,I Sverige, men också i Botkyrka, så kommer lånefesten troligen att fortsätta. Vi kommer fortsätta att leva över våra tillgångar och skuldsätta Botkyrkaborna ännu mer. Skattekraften kommer mest sannolikt att fortsätta sjunka jämfört med vår omvärld, de kringliggande kommunerna.

Vi kommer bli allt fattigare i förhållande till andra. Vårt bidragsberoende kommer fortsatt vara stort, troligen öka ännu mer. I dag får vi som sagt över en miljard per år från utjämningssystemen. Utan någon plan för hur vi minskar det. Vad är målet för utgången av nästa mandat period? Två miljarder?

Nej. Alliansen är redo att ta över makten i Botkyrka men det kommer inte bli lätt att sanera efter vänsterpartiernas misshandel av Botkyrka kommuns ekonomi.

Det rödgröna vänsterexperimentet står för ökad politikermakt, misskötsel och felanvända resurser. Alliansen står för minskad politikermakt och en sundare ekonomi där vi satsar på välfärdsverksamheter före kulturflum.

Om Botkyrka kommun vore ett företag skulle vi begäras i konkurs. Om Botkyrka kommun vore ett land, skulle det heta Grekland.

Läs pressmeddelandet och ladda ned flerårsplanen genom att klicka: här

Spara / dela med dig
 • Facebook
 • del.icio.us
 • Pusha
 • Bloggy
 • TwitThis
 • Google
 • Live
 • LinkedIn
 • Maila artikeln!
 • Skriv ut artikeln!
 • StumbleUpon

Kommentera