Ensamkommande flyktingbarn

3 oktober 2010

I torsdags fattade vi beslut i kommunfullmäktige om att teckna avtal med Migrationsverket om att ta emot ensamkommande flyktingbarn som kommer till Sverige.

Bra. Äntligen.

I åratal har vi varit utan avtal och den styrande majoriteten, S+V+MP, har i fullmäktiges talarstol skällt på oss i opposition om hur många vi i Botkyrka ”tar emot” och hur ”bra vi är” och samtidigt att moderat-styrda kommuner såsom Täby är osolidariska och inte tar emot flyktingar som kommer till Sverige.

Detta är inte helt sant. Botkyrka har i många år INTE haft något avtal om vare sig flyktingar i allmänhet eller ensamkommande flyktingbarn. Däremot finns det i svensk migrationslagstiftning en praxis att EBO skall tillämpas. EBO är ”eget boende” som innebär att flyktingen under asylprocessen hos migrationsverket får välja om den själv skaffar en bostad eller om boende skall ordnas via verket. Många väljer EBO, dvs. att själv hitta en bostad. Om flyktingen då själv väljer Botkyrka så faller det på kommunen att anordna SFI osv. men det som sällan kommer fram i debatten är att ganska stora summor betalas ut till kommunen för den flyktingen.

EBO, asylprocess och flyktingmottagning kan man diskuera mycket kring, och det är något jag kommer skriva mer ingående om längre fram här på bloggen.

När det gäller ensamkommande flyktingbarn så yrkade jag på bifall till avtalet i fullmäktige. Jag välkomnar att vi äntligen tecknar ett sådant avtal. Ingen kommun i Sverige ska kunna välja att inte stå upp för vår gemensamma migrationspolitik – det är nationella åtaganden där jag anser att alla kommuner ska dra sitt strå till stacken.

Vad som däremot är tråkigt är att Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet kategoriskt (tidigare) hävdat att vi tagit ansvar. Det har vi inte. Ett exempel på att deras kritik gentemot ”moderat-styrda kommuner” inte stämmer (som enl. dem inte tagit ansvar) är Täby kommun, som trots att de är 20 000 färre invånare, har ett avtal om att ha 14 platser för ensamkommande flyktingbarn. Vi i Botkyrka har nu avtal om 5 platser.

5 är mer än 0 och det glädjer mig att även Botkyrka kommun, numera, är med och tar ett solidariskt ansvar inom detta område.

Spara / dela med dig
 • Facebook
 • del.icio.us
 • Pusha
 • Bloggy
 • TwitThis
 • Google
 • Live
 • LinkedIn
 • Maila artikeln!
 • Skriv ut artikeln!
 • StumbleUpon

Kommentera