Glastak = kvinnlig avund?

30 oktober 2010

I jämställdhetsdebatten, på både hög och låg nivå, brukar begreppet ”glastak” användas. Jag har själv använt det i olika sammanhang, helt enkelt för att jag är övertygad om att det finns ”glastak” i vissa avseenden.

Själva begreppet ”glastak” används för att beskriva osynliga hinder som förhindrar eller försvårar för en person i karriären.

Alltsomoftast används begreppet i jämställdhetsdebatten på ett sådant sätt att det är kvinnor som utsätts för glastaken och det är män som ser till att de finns och som upprätthåller dem.

Jag kan absolut ställa upp på att det är så i vissa fall men det är faktiskt inte alltid så. Idag läste jag en artikel om en ny bok av Marta Cullberg, som är psykolog och författare. I boken beskriver hon hur ”avund får kvinnor att motarbeta varann”.

– Kvinnor hanterar ofta sin avund genom att skvallra bakom ryggen och ägna sig åt intriger. Det är ett indirekt sätt som egentligen är väldigt fegt, för det kommer man inte åt, säger Marta Cullberg Weston.

Inom politiken så höjs oftast röster om att det finns glastak inom de politiska partierna, att kvinnor har svårt att slå sig fram i politiken, att de inte får politiska förtroendeuppdrag ”lika lätt” som män, att de inte får ”lika fina” förtroendeuppdrag som män osv.

Det kan säkert stämma i viss mån, det sticker jag inte under stol med. Men det finns även en annan verklighet som stämmer bra överens med Marta Cullbergs teorier: Att det faktiskt är kvinnor som motarbetar kvinnor.

Jag har haft förmånen att under flera år och över ett par allmänna val, fått delta i nomineringsgrupper, valberedningar och stämmor där arbetet handlat om att få fram kandidater till valsedlar och förtroendeuppdrag, både lokala och regionala.

Jag har vid flertalet tillfällen försökt att ”uppmuntra” kvinnor att söka förtroendeuppdrag och jag har aktivt stöttat dem i deras kandidaturer. Vad händer då? Jo, självklart börjar det tisslas och tasslas, det börjar komma negativa kommentarer på olika sätt om dessa kvinnor. Man får under resans gång höra både det ena och det andra, självklart i syfte att minska förtroendet och anseendet (därmed lämpligheten) för de kvinnor som då kandiderar och försöker ta sig fram.

Vilka är det då som framför kritiken? Jo, framförallt andra KVINNOR.

Och det blir extra tydligt om det är en yngre kvinna som kandiderar, då är det inte ovanligt att något ÄLDRE kvinnor försöker motarbeta den NYA kvinnan att ta sig upp i politiken. Men även jämnåriga kvinnor deltar till baktalerierna. Det är alltså INTE män som gör detta, det är andra kvinnor.

Nu har jag inte läst Marta Cullbergs bok men jag ska nog försöka göra det – den verkar intressant. I synnerhet som den verkar sätta fingret på samma sak som jag av egen erfarenhet upplevt många gånger.

Jag tror att det finns glastak för kvinnor, både inom politiken och arbetslivet. Men därmed inte sagt att det alltid är män som skapar och upprätthåller dem…

Spara / dela med dig
 • Facebook
 • del.icio.us
 • Pusha
 • Bloggy
 • TwitThis
 • Google
 • Live
 • LinkedIn
 • Maila artikeln!
 • Skriv ut artikeln!
 • StumbleUpon

3 svar till “Glastak = kvinnlig avund?”

 1. Robert Stenkvist skriver:

  Lite märkligt att ingen har kommenterat denna artikel tycker jag. Annars trodde jag i min enfald att du stack ut hakan en smula med denna artikel. Har väl fel i detta antagligen.

 2. Heidi Henftling skriver:

  Du har rätt. Kvinnor som motarbetar kvinnor… jag har ofta funderat på varför det förhåller sig på detta sätt.

 3. Jimmy Baker skriver:

  Jag tror nog att det handlar mycket om att kvinnor ser andra kvinnor som rivaler snarare än kollegor. Det är i alla fall vad jag tror är det som liksom ligger i botten, kanske medvetet kanske omedvetet.

Kommentera