Samhällsorientering = svenskkontrakt?

14 oktober 2010

Häromdagen fick Botkyrka kommun, genom att vara remissinstans, yttra sig över betänkandet ”Sverige för nyanlända utanför flyktingmottagandet” (SOU2010:37).

I betänkandet föreslår utredaren att människor som kommer till Sverige skall få samhällsorientering och kunskap om ”grundläggande värden” i Sverige.

Vänstergänget i Botkyrka reagear naturligtvis med ryggmärgsreflexen på detta, hävdar att det för tankarna mot assimilation snarare än integration, att utredaren hävdar att vi i Sverige skulle ha ”unika värden” som är ”bättre” än i andra kulturer samt att det är en flört med främlingsfientliga krafter – att det så att säga skulle vara att tillmötesgå extrema partier såsom SD.

Inget kan vara mer fel.

För det första så kan man börja med att konstatera att svensk migrationspolitik i flera decennier haft stora bekymmer. En åsikt som för övrigt delas även av många socialdemokrater. För det andra så handlar detta inte om att lära invandrare att dansa små grodorna runt midsommarstången eller att vi skall tala om för människor att deras kultur och historia är mindre värd.

Det handlar helt enkelt om att informera människor som bosätter sig i vårt land om vad som gäller i Sverige. Vilka värden som det svenska samhället vilar på och som utgör fundamenten i vår demokrati.

Jag välkomnar betänkandet och motsätter mig helt och hållet Socialdemokraternas, Vänsterpartiets och Miljöpartiets hållning i den här frågan. Det ska vara en självklarhet att vi tydligt, och tidigt, ska förvissa oss om att människor som väljer att bosätta sig i Sverige också får veta vad som gäller i Sverige, vilka lagar och regler som gäller här, vår syn på demokrati, jämställdhet, mänskliga rättigheter osv.

Äntligen är vi på väg mot en bättre migrations- och integrationspolitik, och det kan vi tacka Alliansen, migrationsminister Tobias Billström (M) och integrationsminister Nyamko Sabuni (FP) för.

Läs hela vårt yttrande här.

Spara / dela med dig
 • Facebook
 • del.icio.us
 • Pusha
 • Bloggy
 • TwitThis
 • Google
 • Live
 • LinkedIn
 • Maila artikeln!
 • Skriv ut artikeln!
 • StumbleUpon

Ett svar till “Samhällsorientering = svenskkontrakt?”

 1. Robert Stenkvist skriver:

  Vad som är ”extremt” ligger ju i betraktarens ögon, det måste vi ju ändå reflektera över i vår lilla ankdamm. Jag blev för 1 år sedan intervjuad av en student från USA Michigan. Han ansågs som vänstervriden i USA, men i vårt land ansåg han att SD och i viss mån M, vara de enda ”icke extrema” partierna. Notera att han sågs som vänstervriden i USA. Alltså detta tror jag kan gälla stora delar av västvärlden. Det är vi i vårt land som driver en extrem politik. Alla som förespråkar en mer internationellt normal politik anses, eller beskylls (alla menar nog inte allvar) för att vara extrema. Jag kan i.o.f.s beskylla alla som inte tycker som mig för att vara extrema, så behändigt.

Kommentera