Nya migrationslagstiftningen politiskt misstag

4 mars 2011

Migrations- och integrationspolitik är politiska områden som engagerat mig mycket de senaste åren. Det är politikområden som rör och berör och som ska hanteras både varsamt och förnuftigt.

Den uppgörelse som regeringen nyligen gjort med Miljöpartiet tror jag på sikt kommer visa sig vara ett politiskt misstag. Precis som SvD skriver på ledarsidan uppstår ett antal problem, bl.a. det enkla faktum att personer som gör rätt och ansöker om uppehållstillstånd kan riskera att bli utvisade, samtidigt som de som medvetet bryter mot lagen och befinner sig i landet illegalt, får all samhällsservice.

Jag har tjänstgjort som nämndeman i Migrationsdomstolen sedan den inrättades. En viktig del i processen att bevilja uppehållstillstånd i Sverige är att sökandes identitet går att fastställa. Ofta händer det att identiteten inte styrkts, då ID-handlingar och/eller pass ”saknas” vid den rättsliga förhandlingen men fanns vid inresan till Sverige.

Vi har en reglerad invandring till Sverige idag, något som de allra flesta partier är överens om att vi ska ha. Att driva igenom detta lagförslag innebär att det är helt ok att slänga sina ID-handlingar och leva kvar i Sverige som papperslös och ändå få all tänkbar samhällsservice. Det är ett slag i ansiktet på de som gjort rätt, ansökt om uppehållstillstånd och fått avslag och rest hem.

De som inte beviljas uppehållstillstånd i Sverige ska resa hem. Om de inte gör det frivilligt så skall staten ombesörja att de gör det.

För säkerhets skull vill jag avsluta det här blogginlägget med att jag inte är främlingsfientlig, tvärtom – jag har själv till hälften rötter i en annan del av världen. Eftersom detta är s.k. ”minerad mark” är det bäst att jag på en gång gör ett sådant här statement. Men jag är oerhört besviken på regeringen i den här frågan.

Förutom att jag rent rättsligt tycker att detta är fel, så kommer det troligen visa sig att det även politiskt är fel.

Att man ”stänger dörren” gentemot SD i den här frågan är säkert helt riktigt rent retoriskt och akademiskt. Problemet är bara att SD kommer att bli ännu större tack vare detta beslut. Tragiskt men sant.

Spara / dela med dig
 • Facebook
 • del.icio.us
 • Pusha
 • Bloggy
 • TwitThis
 • Google
 • Live
 • LinkedIn
 • Maila artikeln!
 • Skriv ut artikeln!
 • StumbleUpon

4 svar till “Nya migrationslagstiftningen politiskt misstag”

 1. Claes skriver:

  ”För säkerhets skull vill jag avsluta det här blogginlägget med att jag inte är främlingsfientlig, tvärtom – jag har själv till hälften rötter i en annan del av världen”

  det här stycket du skrev ger ingen gratis biljett från främlingsfientliga åsikter, du är svensk. men det som du har skrivit här är inte främlingsfientligt.
  jag stödjer inte det här förslaget. inte med tanke på våran ekonomi ser ut. om du ser på våran bostadsmarknad med brist på både hyreslägenheter, mm.

  jag stödjer det inte pga av det faktum att vi låter illigala flyktingar få gratis sjukvård när våra äldre inte får den service dem ska få.
  är ni i alliansen överhuvudtaget medvetna hur långa sjukhus köerna är. eller är det här enbart populism.

  ni ökar stödet till sd, som jag inte vill rösta på men ni tvingar min hand pga oansvarig politik

 2. Claes skriver:

  frustrationen utav hela integrationsdebatten från många är så stor tack vare den svartvita syn debatten har, den hjälps varken av vänstern eller för den del extremhögern. skulle vilja att integrationen liknar irlands.
  att inte sätta klustrar av flyktingar på samma ställe.

  du har ett gott huvud men den debatt som förts och en del av det här förslaget retar gallfeber på så många sveriges invånare

 3. Robert Stenkvist skriver:

  Och du måste poängtera att du inte är främlingsfientlig Jimmy? Detta börjar ju bli en parodi. Jag är fientlig mot sådana vansinniga beslut som detta är, aldrig mot några människor. Det här beslutet är ju fanimig inte klokt!

 4. Ett autoimmunt lagförslag « No size fits all skriver:

  […] kollega, kretsordföranden för Moderaterna i Botkyrka Jimmy Baker tycker att den nya migrationslagstiftningen är ett politiskt misstag. Stig-Björn funderar kring snällismens återkomst. Tidigare LUF-ordföranden Frida Johansson […]

Kommentera