S prioriterar cirkus före idrott

20 april 2011

Just nu pågår det en ”strid” i Botkyrka. Socialdemokraterna satsar miljoner och åter miljoner på cirkusen i Alby samtidigt som idrottsrörelsen får finna sig i att bli satta på undantag. Socialdemokraterna som styr i Botkyrka vill hellre prioritera annat.

IFK Tumba är en av de största idrottsföreningarna i kommunen och som engagerar tusentals personer, framförallt barn och unga. IFK Tumba Handboll är en av Sveriges största handbollsklubbar och nyligen tog sig Herrlaget upp i elitserien.

Men nu riskerar laget att blir diskvalificerat och utkastat ur serien. Tack vare att S vägrar att prioritera en ombyggnad av idrottshuset så att den blir godkänd för elitseriespel.

Tilläggas bör att idrottshuset har behövt byggas om flera år tidigare av samma anledning men då fick IFK Tumba och Botkyrka kommun dispens. Men nu säger Svenska Handbollsförbundets Tävlingskommitté att man inte kan få dispens längre, eftersom man måste behandla alla klubbar lika och man har med samma motivering sagt nej till andra klubbar.

Vi moderater har länge föreslagit att kommunen borde satsa mer på idrott, rörelse och hälsa för de många snarare än flumkultur för de få. Vi vill bygga om idrottshuset så att det får en riktig läktare. Vi vill även ta ett helhetsgrepp och vill att kommunen hellre blir känd som en idrottskommun snarare än upplevelsekommun.

Socialdemokraterna svarar med att ständigt spendera miljon efter miljon på den s.k. ”upplevelseindustrin” och ”upplevelsenäringen” och kommunen har t.o.m. en uttalad ”upplevelsesatsning”.

Det senaste året har 43 miljoner satsats på en Cirkushangar vid vattnet i Alby. Dessförinnan flera hundra miljoner på Subtopia-komplexet vid Rotemannen, där nycirkus och sidoverksamheter till det är huvudspåret. Nu kommer ett nytt förslag från S att satsa ytterligare 35 miljoner kronor på YTTERLIGARE en cirkushall i Alby. Glöm då inte att UBAB (som driver Subtopia) redan idag får 26 miljoner kronor varje år och att den redan befintliga cirkushangaren kostar c:a 5 miljoner kronor om året att driva. Och jag skulle kunna skriva en spaltmeter till med miljonkostnader som läggs på cirkus och kulturflum. Varje år.

Vi moderater säger NEJ till detta. Satsa på idrott för de många istället.

Spara / dela med dig
 • Facebook
 • del.icio.us
 • Pusha
 • Bloggy
 • TwitThis
 • Google
 • Live
 • LinkedIn
 • Maila artikeln!
 • Skriv ut artikeln!
 • StumbleUpon

5 svar till “S prioriterar cirkus före idrott”

 1. Marlene skriver:

  Detta är helt sjukt! Jag har på nära håll sett hur både skytteklubben och simklubben fått både minskade medel och tillgång till träningstider. VARFÖR prioriterar man enbart cirkusen? Södra Botkyrkas ungdomar är helt bortskyffade!

 2. Robert Stenkvist skriver:

  Det ankom på mig att studera utgiftsområde 15, 16 i budgetproppen. Jag lade märke till att Cirkus Cirkör får 80 miljoner även från staten.

  Jag minns när jag var barn. Jag och min bror bevistade en cirkus, en gammaldags cirkus med elefanter och damer med långa ben i trapetser. Det var en riktigt höjdare. Jag tror dock inte att denna cirkus var sponsrad av staten med en krona, men osvuret är väl bäst.

 3. Robert Stenkvist skriver:

  I övrigt håller jag med här. Vi måste satsa på något som ger riktiga arbeten.Skilja lite mer på fritidsintressen och arbete.

 4. Robert Stenkvist skriver:

  Jo, ett litet klarläggande bara till min förra kommentar. Jag har nog uppfattat de rödgrönas satsning på cirkus som en satsning lika mycket inom näringssektorn som inom fritidssektorn. Alla dessa stora satsningar kan väl inte bara betraktas som satsningar för människors fritid, eller?

 5. Jimmy Baker skriver:

  För att förtydliga min egen uppfattning kring cirkus så kan jag säga som så att jag inte har något emot cirkus eller nycirkus som det egentligen handlar om när vi menar exempelvis cirkörs verksamhet. Det är jättecoolt att titta på osv. Men det jag stör mig på är den ensidiga miljonrullningen just till detta cirkusfenomen, den ensidiga satsningen på den ”s.k. upplevelsenäringen” i vår kommun. S tror på allvar att det är nycirkus och upplevelseindustri med en kulturelit i spetsen som kommer ”rädda” Botkyrka kommun och lösa alla våra sociala problem, utanförskap och andra utmaningar. Samtidigt så kan vi se att idrotten, som faktiskt sysselsätter tusentals både unga och äldre, hela tiden får en alltmer undanskymd roll. Logiskt, eftersom mängden pengar är begränsade. Jag tycker det är dags att säga ifrån nu. Nu får det vara stopp på detta nonsens. Avsluta upplevelsenäringen som 10 år efter start bara kostar miljoner och åter miljoner varje år men inte ger särskilt mycket tillbaka. Satsa istället pengarna på idrott, rörelse och hälsa för våra ungdomar samtidigt som vi på allvar också måste satsa mer pengar på näringslivsfrågor, etableringar och försöka få människor att gå från utanförskap till arbete – dvs. från bidrag till egen försörjning.

Kommentera