Positiv särbehandling är diskriminering

17 juni 2011

Hon fick jobbet för att hon hade snippa. Han fick jobbet för att han var född i Mellanöstern. Hon fick jobbet för att hon lever tillsammans med en annan kvinna. Detta är konsekvenserna av den styrande majoriteten i Botkyrka S+V+MPs personalpolitik i ett längre perspektiv.

Allt oftare höjs röster för den ena kvoteringsprincipen efter den andra. Men man kallar det inte kvotering, man kallar det ”positiv särbehandling”.

Positiv särbehandling är när någon blir positivt särbehandlad på basis av en egenskap snarare än en kvalifikation. Men för varje person som kvoteras, eller – blir positivt särbehandlad – så finns det ju någon som blir negativt särbehandlad. Uppenbarligen är ju detta konsekvensen.

Ett kön eller en etnicitet kan aldrig bli en kvalifikation. Det är en egenskap.

En egenskap som inte borde ha någon betydelse när vi ska rekrytera nya medarbetare till organisationen. Jag har gett uttryck för det förut men jag vill gärna upprepa det:

– Vi politiker är satta att på bästa sätt förvalta skattebetalarnas pengar. Vi ska försöka att få så mycket verksamhet per skattekrona som möjligt.

– Om vi har för många skattekronor över så ska de lämnas tillbaka till skattebetalarna eller användas för att höja kvaliteten i välfärdens kärna.

– Att ha mål om att en viss procentandel av vår personal ska ha en annan etnisk bakgrund än svensk eller att ett visst antal av våra chefer ska vara utlandsfödda är inte att sätta verksamhetens kvalitet i främsta rummet.

Det är att kvotera på basis av personers yttre egenskaper snarare än kompetens och kvalifikationer.

Personalen skall spegla befolkningssammansättningen heter det. Jo visst, det är ju bra om den gör det. Men den ska ju inte göra det på bekostnad av att vi diskriminerar andra människor. För det är precis vad det handlar om.

Positiv särbehandling av någon är de facto diskriminering av någon annan.

I moderaternas förslag till flerårsplan 2012-2015 så finns inget uttalat mål om att en viss procentenhet ska ha det ena eller andra könet, att en viss procentenhet ska ha den ena etniska bakgrunden eller den andra.

För så ska det helt enkelt inte vara. Vi ska ha bra personal i våra verksamheter. Vi ska ha rätt personer i våra verksamheter.

Och det spelar det ingen som helst roll om personen har snippa eller snopp, är född i Sverige eller i något annat land, eller lever i ett samkönat äktenskap.

Spara / dela med dig
 • Facebook
 • del.icio.us
 • Pusha
 • Bloggy
 • TwitThis
 • Google
 • Live
 • LinkedIn
 • Maila artikeln!
 • Skriv ut artikeln!
 • StumbleUpon

5 svar till “Positiv särbehandling är diskriminering”

 1. Ulf Gustafsson skriver:

  Det är en okej grundinställning, men vad har du för förslag som gör att rätt person anställs i kommunens verksamheter? Hur motverka att lika väljer lika vid rekrytering?

  De kanske är dags att plocka bort namn, kön och ålder från rekryteringsprocessen?

 2. Jimmy Baker skriver:

  Jag har inget emot att man avidentifierar jobbansökningar, men det är egentligen ingen lösning på problemet. Jag tycker att man ska kunna söka ett jobb och kunna visa vem man är och den som läser igenom jobbansökan ska vara fördomsfri och se till kvalifikationer och erfarenheter och matcha det mot kraven som ställts ut för det lediga jobbet. Om vi ska hålla på och särbehandla, kvotera, avidentifiera osv. så löser det inte problemet utan är snarare kortsiktiga åtgärder för att hantera symptomen. De som står utanför arbetsmarknaden måste helt enkelt bli anställningsbara eller mer anställningsbara och arbetsgivare måste se till kvalifikationer och kompetens och inte agera utefter fördomar. Vi löser egentligen ingenting genom att hålla på med särlösningar.

 3. Jimmy Baker » Arkiv » Positiv särbehandling är diskriminering 2 skriver:

  […] jag debatterat frågan i Botkyrka kommunfullmäktige 16 juni. Länk till det inlägget finner du här. Spara / dela med […]

 4. Jimmy Baker » Arkiv » När man tappar ideologin skriver:

  […] tidigare bloggposter om kvotering: Positiv särbehandling är diskriminering (bl.a. om könsdiskriminering) Positiv särbehandling är diskriminering 2 (om brandförsvarets […]

 5. Jimmy Baker » Arkiv » När man tappar den ideologiska kompassen skriver:

  […] tidigare bloggposter om kvotering: Positiv särbehandling är diskriminering (bl.a. om könsdiskriminering) Positiv särbehandling är diskriminering 2 (om brandförsvarets […]

Kommentera