Positiv särbehandling är diskriminering 2

21 juli 2011

Svar till insändare ”brandsläckning eller integrationsprojekt?” Mitt i Botkyrka 19 juli 2011

Per Börjel i Tullinge ställer frågan ifall brandförsvarets uppgift är att släcka bränder eller att driva integrations- eller jämställdhetspolitik.

Svaret för min del är enkelt: Självklart går brandsläckning före.

Man ska akta sig för att föregå en rättslig prövning, särskilt om man är politiker. Men jag anser att politiker måste våga ha en uppfattning och min är att det som är positiv särbehandling/kvotering för den ene automatiskt blir diskriminerande för den andre. När vi tillsätter tjänster ska vi se till de sökandes meriter och kvalifikationer och INTE till yttre egenskaper såsom kön, hårfärg eller etnicitet.

Jag har i flera år tagit upp frågorna kring kvotering och positiv särbehandling i bl.a. kommunfullmäktige. Min uppfattning är enkel: etnisk bakgrund eller kön kan aldrig vara en kvalifikation eller merit – det är en egenskap.

Det är inte rätt att sortera människor utefter kön eller etnicitet. Alla skall behandlas lika och är lika mycket värda. Detta är extra viktigt i offentliga verksamheter som finansieras av alla, solidariskt via skatten.

Mina politiska motståndare, framförallt S och V är av en annan uppfattning. De hävdar att positiv särbehandling/kvotering är bra metoder vid rekrytering.

Det ska inte spela någon roll om man har snopp eller snippa eller om man är född i Storvreten eller i Beirut ifall man ska få jobbet. Det är vad man KAN som räknas, inte i VILKEN världsdel man har sina rötter.

Jimmy Baker
Bitr gruppledare (M)

Insändaren i Mitt i Botkyrka publicerades 19 juli och syftade på den rättsprocess som inletts där en enskild person stämt Södertörns Brandförsvar för diskriminering då de använt sig av positiv särbehandling och anställt personer med sämre utbildning/yrkesmeriter/kvalifikationer men med underrepresenterat kön och underrepresenterade etniciteter som motvikt mot formell kompetens. Den 17 juni i år så bloggade jag även om detta ämne i samband med att jag debatterat frågan i Botkyrka kommunfullmäktige 16 juni. Länk till det inlägget finner du här.

Spara / dela med dig
 • Facebook
 • del.icio.us
 • Pusha
 • Bloggy
 • TwitThis
 • Google
 • Live
 • LinkedIn
 • Maila artikeln!
 • Skriv ut artikeln!
 • StumbleUpon

2 svar till “Positiv särbehandling är diskriminering 2”

 1. Adam A skriver:

  Håller med dig fullständigt!
  Jämställdhet skapades av personer som vill kämpa för att visa att de har kompetens – inte genom grupper som vill knuffa fram personer med diverse egenskaper (Svart / Vitt / Kvinna / Man / Gay / Hetero)
  Positiv och särbehandling är som Quorn och kött. Särbehandling är INTE positiv.

 2. Robert Stenkvist skriver:

  ”Jag har i flera år tagit upp frågorna kring kvotering och positiv särbehandling i bl.a. kommunfullmäktige. Min uppfattning är enkel: etnisk bakgrund eller kön kan aldrig vara en kvalifikation eller merit – det är en egenskap.”

  Jepp, jag vill minnas att du nämnde något om detta vid det sista fullmäktigemötet, med en etikettering av de två könen som fick fullmäktige att vakna till en smula.

  Jag vill också minnas att jag var den ende som ställde några frågor i FM till brandchefen för Södertörns brandförsvar, och därmed i någon liten mån, förstörde den myspysiga stämningen. Det brandchefen sade var att alla som anställts hade klarat samtliga tester. Tror att jag skall kolla upp detta vid närmare eftertanke.

Kommentera