När man tappar den ideologiska kompassen

26 september 2011

Politiska partier som inte utvecklas är partier som kommer förpassas till den politiska sophögen. Alla partier måste våga ifrågasätta gamla sanningar och ibland omvärdera tidigare ställningstaganden. Men när man tappar sin ideologiska kompass är man ute på hal is.

Ingen har väl missat Sofia Arkelstens inlägg i debatten på DI.se om att Moderaterna borde omvärdera sin syn när det gäller att genom lagstiftning kvotera in kvinnor i bolagsstyrelser.

Det är ett dumt förslag som jag hoppas att partiledningen skickar raka vägen ned i cylinderkarkivet!

Jag har stor respekt för Sofia, jag gillar henne jättemycket och har haft förmånen att få träffa och prata med henne många gånger. Men när det gäller denna fråga så borde hon veta bättre. Kvotering och positiv särbehandling innebär diskriminering och negativ särbehandling av någon annan.

Ibland händer det att politiker och politiska partier blir så upptagna med att analysera väljarströmningar, förflyttningar och barometrar att de istället för att använda sin politiska kompass väljer att slicka på fingret, stoppa upp det högt i luften och känna av åt vilket håll det blåser och sedan på ”känsla” utforma ett politiskt svar på en politisk frågeställning.

Lite diplomatiskt kan man säga att det i en iver att ”förnya politiken” är lätt hänt att tappa sin ideologiska kompass. Vill man tala klarspråk kan man sammafatta det med ”fort-men-fel”.

Det är viktigt att Nya moderaterna fortsätter att utvecklas och fortsätter att våga utmana tidigare ställningstaganden där vi ibland löser upp ideologiska och/eller politiska knutar. Men när det gäller kvotering så finns det inget försvar. Vad blir nästa kvoteringsgrund? Bostadsområde? Kvotering är fel. Punkt.

Vi förlåter dig Sofia, fortsätt med arbetet att ständigt förnya moderaterna. Men ta fram din ideologiska kompass innan du gör politiska utspel. Om frågan pekar i en drastiskt annorlunda riktning än tidigare kanske det är bäst att först ta sig en ordentlig funderare innan man stakar ut riktningen. Det är inte heller fel att ibland låta aktiva medlemmar på olika nivåer få vara med i diskussionerna…

Några tidigare bloggposter om kvotering:
Positiv särbehandling är diskriminering (bl.a. om könsdiskriminering)
Positiv särbehandling är diskriminering 2 (om brandförsvarets huvuduppgift) 
12 laxar i en slaskhink (om Carlos Rojas idé om kvotering utifrån bostadsort)

Spara / dela med dig
 • Facebook
 • del.icio.us
 • Pusha
 • Bloggy
 • TwitThis
 • Google
 • Live
 • LinkedIn
 • Maila artikeln!
 • Skriv ut artikeln!
 • StumbleUpon

Kommentera