Därför skänker vår kommun till Ship to Gaza

26 februari 2012

(Artikeln även publierad på SVT Debatt 23 januari 2012)

Botkyrka kommuns politiska majoritet har beslutat att se över möjligheterna att skänka material kommunen inte längre behöver till Palestina, via organisationen Ship to Gaza. Enbart FP och SD är emot förslaget. Om Botkyrkas uttjänta men funktionella material kan komma att hjälpa nödlidande i Gaza, inte minst barnen, så kan man – och bör inte likställa detta med stöd till Hamas, så som exempelvis FP gör.

Vi, som lokalpolitiker i Botkyrka, bör inte uttrycka några utrikespolitiska värderingar kring organisationen Ship to Gaza och de mål som den organisationen hoppas att uppnå i sina aktioner gentemot staten Israel. En sådan diskussion hör inte hemma vare sig i vår kommunstyrelse eller i vårt kommunfullmäktige.

Om vissa borgerliga företrädare stämplar hela Ship to Gaza som terrorister, så får det stå för dem. Vissa kommer att hävda att donationer av saker kommunen annars skulle slänga är en anti-israelisk handling. Jag håller inte med – och det gör inte den svenska regeringen heller.

På en direkt fråga i Sveriges Riksdag till utrikesminister Carl Bildt så svarade han att han sympatiserar med det engagemang som ligger bakom resan som Ship to Gaza genomför. Han är också tydlig med vikten av att humanitära leveranser inklusive material släpps in till Gaza. Den svenska regeringen, men även den Europeiska Unionen, verkar för att isoleringen av Gaza skall hävas.

Botkyrka kommun intar därmed ingen annan uppfattning än den som den svenska regeringen har. Därmed kan man heller inte anföra att Botkyrka kommun intar en egen utrikespolitisk position. Om barnen i Gaza kan få skolmateriel eller annat som de eventuellt behöver från Botkyrka, så anser vi att det står över det utrikespolitiska spelet kring Israel/Palestina-frågan.

Hur ska palestinierna kunna bygga upp en egen stat om humanitära försök att hjälpa det civila samhället blockeras, inte bara fysiskt, utan även mentalt hos vissa politiker? Detta oavsett om de sitter i riksdagen eller är fritidspolitiker och sammanblandar humanism med ”att hjälpa Hamas”. Till exempel har även USA har genomfört hjälpsändningar till den kommunistiska diktaturen Nordkorea för att lindra svälten där.

Det handlar inte om att stödja terrorister, utan att hjälpa nödlidande som barn eller sjuka. Det handlar inte om att, som bl.a. FP antyder, att en gammal skolbänk blir till ett vapen i händerna på Hamas. Det handlar inte om att huruvida Hamas är en terrororganisation eller en demokratiskt vald aktör som den andra sidan inte vill acceptera. Det handlar om att visa empati med människorna på Gaza-remsan, det handlar om att i, en sann humanitär anda, hjälpa de som har det mycket sämre ställt än vi själva.

Det är själva kärnan i Moderaternas ideologi, att ”…de som har störst behov av stöd kan räkna med vårt särskilda engagemang. Vi vill samla alla i en gemensam kamp för mänsklig rättfärdighet… Det finns ett osvikligt gemensamt ansvar när den egna förmågan inte räcker till” (Idéprogram 2001, Moderata Samlingspartiet. sid. 3 och 5).

Vi ser hur behovet från kommunens sida finns att, på ett vällovligt sätt, kunna se till att exempelvis uttjänt material – som fortfarande är funktionellt – kan få göra nytta även på andra platser där tillgången till sådant material är mera begränsad. Alternativet är att det körs till återvinningsstationerna.

Vi skulle därför vilja se att Botkyrka kommun årligen skulle kunna genomföra det som motionären föreslår. Vi bör dock framöver inte binda upp oss vid ett enda land, eller en enda organisation – det kan finnas många andra som skulle kunna behöva humanitära hjälpsändningar.

//

Interpellationssvar i Sveriges Riksdag från Carl Bildt (M) där han uttrycker stöd till Ship to Gaza
Interpellationsdebatt i Sveriges Riksdag med Carl Bildt (M) där han fördömer blockaden
Interpellationsdebatt i Botkyrka kommunfullmäktige om Ship to Gaza 

Spara / dela med dig
 • Facebook
 • del.icio.us
 • Pusha
 • Bloggy
 • TwitThis
 • Google
 • Live
 • LinkedIn
 • Maila artikeln!
 • Skriv ut artikeln!
 • StumbleUpon

Ett svar till “Därför skänker vår kommun till Ship to Gaza”

 1. Helena Isaksson skriver:

  ”Hur ska palestinierna kunna bygga upp en egen stat” – Gaza får världens högsta per capita bistånd. Vart tar pengarna vägen? I alla fall inte för att sörja för sin egen befolkning.

  Läs på, Jimmy.

Kommentera