Varför detta bilhat?

7 februari 2012

Ann-Marie Larsson, en medborgare i Tullinge, har i ett medborgarförslag föreslagit att kommunen omvandlar en oanvänd markyta vid Storvretsbadet till parkering. Sossarna säger nej. Varför?

Storvreten har med åren utvecklats till ett stort sportfält. Där finns en ganska schysst kommunal badanläggning med gym, två stora konstgräsplaner i FIFA-klass, tennisbanor, en spontanidrottsplats och en alldeles nybyggd sporthall för inomhusidrott som används av såväl skola som idrottsföreningar. Det finns också en jättestor äng som på somrarna används som en park där man kan ha picknick, sola eller spela brännboll. Ett stenkast bort finns ett elljusspår som leder hela vägen fram till Lida friluftsområde.

Alldeles intill ligger förskola och skola för barn ända upp till 9:ans 15-åringar. Jag har själv en gång i tiden gått i skolan.

Så här skriver förslagställaren i medborgarförslaget:

”Tidigare fanns en minigolfbana till vänster om entrén vid Storvretsbadet. Nu är det en stor tom yta som inte används. När idrottshallen/idrottsplatsen är i full gång så räcker inte befintliga parkeringar rum. Både badgäster och idrottsgäster parkerar då på bägge sidor om den redan smala vägen från idrottshallen fram till badet. Mitt förslag är att man gör den oanvända ytan för till höger om Storvretsbadet till parkering – eventuellt endast för badets gäster under öppettiderna och för alla övrig tid.”

Detta är ett exempel på ett alldeles lysande medborgarförslag som borde bifallas rakt av.

Alla som besöker platsen för att tex. simma eller alla vi som är föräldrar och har idrottsaktiva barn vet att det är precis så som förslagsställaren skriver. Den styrande majoriteten, Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet är av en annan uppfattning.

De skriver så här i ordförandeförslaget:

”Vi anser att det inte finns behov av fler parkeringsplatser i området. I stället bör förvaltningen föra en dialog med involverade för att uppmuntra nyttjande av de parkeringar som redan finns.”

Ett alldeles utomordentligt dumt svar och som dessutom är korkat. Det skiner igenom att det finns ett bilhat inom den rödgröna röran.

Vi i moderaterna vill uppmuntra till mer hälsofrämjande aktiviteter. Visst skulle man i teorin kunna hävda att det förvisso bara är 1 km till busshållplatsen vid Storvretsvägen och att man istället kan åka kollektivt. Men om man resonerar på det sättet så förstår man inte hur det är i dag att vara heltidsarbetande och samtidigt försöker få familjelivet att fungera där man kanske själv vill idrotta eller om ens barn idrottar. Mycket skall hinnas med och det är många som har det svårt med att få tiden att räcka till.

Avskaffa bilhatet.

Det är absolut inget fel på bilar i sig, det som är ett bekymmer är att många av dagens bilar använder fossila bränslen och orsakar utsläpp. Men tekniken går ständigt framåt. Dagens bensin- och dieselbilar är många gånger renare än de var för bara något decennium sedan. De senaste åren har dessutom branschen visat att det går att få fram betydligt snålare motorer utan att ge avkall på motorstyrka, snarare tvärtom.

Dagens bilar är snålare och piggare än gårdagens. Och utvecklingen går i rasande takt. Nu lanseras allt fler bilar som drivs med alternativa bränslen, som tex. etanol och gas. Elbilar börjar också göra sin entré på marknaden (Botkyrka kommun har tom. beslutat köpa in ett antal som skall användas tex. av hemtjänsten). Nya bilar återvinns också i ännu högre grad än tidigare.

Bilen är en fantastisk uppfinning, som gör människor rörliga och som underlättar vardagen för tusentals familjer i vår kommun. Avskaffa bilhatet och planera samhället utifrån att människor ska kunna förflytta sig på ett smidigt sätt. Att vara för bilar betyder inte att man är emot kollektivtrafik. Självklart ska vi fortsätta att utveckla kollektivtrafiken men det betyder inte att vi skall försvåra framkomligheten för vanligt folk och peka finger.

Bifalla medborgarförslaget!

Spara / dela med dig
 • Facebook
 • del.icio.us
 • Pusha
 • Bloggy
 • TwitThis
 • Google
 • Live
 • LinkedIn
 • Maila artikeln!
 • Skriv ut artikeln!
 • StumbleUpon

Ett svar till “Varför detta bilhat?”

 1. Helena Isaksson skriver:

  ett mycket bra medborgarförslag! Avfartsparkeringen i Tullinge är också underdimensionerad och om man kommer efter kl.07.30 finns det inga platser kvar. Men de rödgröna hävdar att det inte finns mark för ytterligare platser och inga pengar för ett P-hus. Dock är de generösa med att ösa pengar över cirkus o dyl och vill tvinga ett kulturhus på Tullingeborna! Tilläggas kan att S-politikerna som bor i Tullinge åker bil till kontoret i kommunhuset i Tumba och även åker bil när de ska äta lunch på restaurangen Tullen. Men de har mage att säga till högskattebetalande Tullingeborna att dessa ska minsann cykla eller gå till och från stationen. S-politikerna struntar i att skattebetalarnas vardagsliv måste fungera och att vi måste handla, köra våra ungar till aktiviteter osv. TULLINGEBORNA förtjänar en bättre kommun och ärligare kommunpolitiker!

Kommentera