Lägg kostnaden på biljettpriset

12 april 2012

Häromdagen beskrev regeringens utredare (och fd. Rikspolischefen) Björn Eriksson delar av sitt första delbetänkande kring huliganism på DN Debatt. Eftersom jag i en väsentlig del har en annan uppfattning blev jag kontaktad av SVT som ville ha med mig i kvällens TV-sändning för att debattera detta med Björn som motdebattör. Tyvärr har jag inte möjlighet att vara med och har då istället skrivit en debattartikel inför debatten till SVT Debatt. Jag publicerar även artikeln här nedan på bloggen:

LÄGG KOSTNADEN PÅ BILJETTPRISET

Regeringens utredare, tidigare RPS-chefen, Björn Eriksson har på DN Debatt den 11 april redogjort för ett första delbetänknande kring huliganism. Flera av de åtgärder han föreslår är bra men på en punkt anser jag att han har helt fel. Enligt min mening är det inte rimligt att vältra över kostnaderna för säkerhetsarrangemangen på skattebetalarna.

I Sverige, precis som i de flesta länder, är det många människor som har ett stort intresse för idrottsevenemang. Förutom själva matcherna, är det också för många en trevlig social aktivitet, där man umgås med vänner och har en trevlig stund tillsammans.

Tyvärr är det ofta som vi får nyhetsrapporteringar om att flera av dessa arrangemang är allt annat än lugna. Särskilt vid s.k. ”högriskmatcher” så uppstår det situationer som kräver större polisinsatser för att garantera säkerheten. Inte sällan handlar det om våld, hot om våld, trakasserier, misshandel för att inte nämna den otrygghet som drabbar alla, oavsett om man besökt arrangemanget eller bara råkar bo eller promenera i närheten.

I en dom från kammarrätten under 2011 fastställdes det att polisen har möjlighet att debitera arrangören för de kostnader insatserna medför. Domen var dock tydlig med att kostnaden kunde debiteras arrangören då denna var ett aktiebolag. Därmed har det också uppstått en skillnad i hur man behandlar arrangemang utifall arrangören är en ideell förening eller om de bedriver sin verksamhet i en annan form, tex. ett aktiebolag.

Precis som Björn Eriksson, anser jag inte att det är rättvist att behandla de olika klubbarna/arrangörerna olika. Självklart ska dessa behandlas lika. Men lösningen kan inte vara det som Björn Eriksson föreslår, då hans förslag innebär att alla kostnader belastar skattebetalarna.

Kostnaden för våld, stök och oroligheter som direkt kan kopplas till ett arrangemang bör därför läggas på biljettpriset. Detta oavsett om arrangören är en ideell förening, stiftelse eller ett företag.

För att ta ett exempel, när AIK och Djurgården möts i årets första derby den 8 maj så kan vi anta att det kommer vara minst 20 000 betalande åskådare. Eftersom det är en högriskmatch så innebär det att polisen, för att garantera säkerheten i och kring arrangemanget, måste avsätta stora personella resurser. Enligt Isabell Thorén vid Stockholmspolisen (SvD 8 feb 2011) kostar en derbymatch mellan 700 000 och 1 miljon kronor. Vid en derbymatch med 20 000 åskådare så innebär det upp till 50 kr högre biljettpris.

Avslutningsvis, det är inte rimligt att arrangera ett evenemang och sedan skicka räkningen till skattebetalarna. Självklart måste de som deltar själva vara med och bekosta sin säkerhet. Hade inte evenemanget genomförts, hade heller inte de stora polisinsatserna behövts. Lägg kostnaden för polisinsatserna på biljettpriset.

Jimmy Baker
Kommunalråd (M) i Botkyrka kommun och fotbollsförälder

Spara / dela med dig
 • Facebook
 • del.icio.us
 • Pusha
 • Bloggy
 • TwitThis
 • Google
 • Live
 • LinkedIn
 • Maila artikeln!
 • Skriv ut artikeln!
 • StumbleUpon

Kommentera