Det Nya Sverige

26 maj 2012

Ikväll är det melodifestival, finalen i Eurovision Song Contest. Det är ”serious business” i Sverige, närmare halva befolkningen kommer uppskattningsvis att se finalen. Många kommer duka upp med middag, chips och dryck. Och självklart kommer vi att heja på allas vår Loreen med sin Euphoria!

Samtidigt som Loreen är en duktig artist så representerar hon också, med sitt (enl. Wikipedia) marockansk-berbiska påbrå, Det Nya Sverige. Loreen är ytterligare ett exempel på att Sverige berikas när människor väljer att komma hit.

Det är ju något av en motsägelse, och är säkert lite svårt, för en del. Det finns ju de som gladeligen dricker amerikansk läsk, äter en turkisk kebab, vrålar ljudligt av vällust när Zlatan gör mål och som i en ”eufori” kommer heja på Sverige när Loreen framför det svenska bidraget i Baku, samtidigt som de hyser främlingsfientliga åsikter och tycker att alla som har rötter i ett annat land ska ”assimileras” in i det svenska samhället, eller helst av allt inte komma hit alls.

Det finns en massiv politisk majoritet att Sverige ska vara ett öppet samhälle som välkomnar människor som söker en fristad undan förtryck och förföljelse och för människor som kommer hit och hjälper oss fortsätta bygga vår välfärd. Om det ska fungera så krävs det att vi ser över och utmanar de samhällsstrukturer som ofta är gällande. Ska det fortsatta samhällsbygget gå hand i hand med tillväxt och positiv utveckling så krävs ett interkulturellt förhållningssätt, som behandlar alla människor lika, där alla har samma rättigheter men också möjligheter att kunna leva ett bra liv!

Avslutningsvis: samtidigt som de flesta av oss kommer att njuta av kvällens färgsprakande melodifestival, heja på och hoppas på att Loreen och Sverige tar hem 1:a-platsen, så kan SD-trollen att sitta hemma i sin tråkiga och destruktiva ensamhet, knaprandes på ett tort knäckebröd med en sillbit, titta på en svart-vit pilsnerfilm och drömma sig tillbaka till det fattiga och lortiga Sverige som guskelov aldrig kommer att komma tillbaka!

Spara / dela med dig
 • Facebook
 • del.icio.us
 • Pusha
 • Bloggy
 • TwitThis
 • Google
 • Live
 • LinkedIn
 • Maila artikeln!
 • Skriv ut artikeln!
 • StumbleUpon

Ett svar till “Det Nya Sverige”

 1. Sven skriver:

  Grattis Loreen, kul, hoppas nu att Göteborg får arrangera 😉

  I övrigt: Svart eller vitt, hmmm. Vad sägs om att samarbeta med SD för att komma fram till den verklighetsbeskrivning som så många som möjligt känner igen sig i? Dvs en gråton?

  Börja med att definiera vad som menas med floskelorden
  öppet samhälle, främlingsfientlighet, berikning, mångkulturalism.

  Det finns en massiv politisk majoritet för ett öppet samhälle. Jag köper det och är nöjd med det. Vad jag ser är SD också för detta, så det skiljer ju inget i riksdagen i inställningen. Det jag inte köper är att det säljs som ett paket, antingen eller. Paketets innehåll och storlek är ju den viktigaste faktorn för utfallet.

  Och där visar väl riksdagens gamla partier med all önskvärd tydlighet att innehållet inte är föremål för diskussion, och SD är en indikator på att det måste ske. Det är ett ytterst märkligt läge att storleken på invandringen, dess sammansättning och långsiktiga påverkan av olika scenarier är så jobbigt att diskutera? Utan att för den skull bli ifrågasatt i sin människosyn?

  SD har i vissa fall en för mig orimlig och lätt reaktionärt anstruken hållning, exvis assimilation och att folkhemmet är ledstjärnor, dock är huvudfåran, att ifrågasätta förd politik och dess konsekvenser, i högsta grad relevant och förtjänar betydligt bättre diskussioner och framförallt åtgärder.

  Vi har nämligen också ett läge där befolkningens åsikter i just denna fråga skiljer sig betydligt från politikens (jmfr SOM institutets undersökningar där över 40% är kritiska till dagens situation). Att inte ta den på större allvar än att bemöta dessa med floskelord och nedsättande epitet, det tror jag föder verklig ilska och extrema uttryck.

  Så min uppmaning: Ta budskapet som SD har på allvar, ta över frågorna och gör dom till era, i moderat form. Då finns en chans att alliansen klarar sig till 2014.

  Annars blir det opposition, med SD som ännu större vågmästare.

  Tack för ordet och ha en skön dag.

Kommentera