Greed Is Good

17 augusti 2012

Idag invigdes en laglig graffiti-vägg vid Subtopia i Alby i Norra Botkyrka.

Graffiti och klotter är olika saker. Laglig graffiti är konst som tillåts uppföras efter godkännande och i överenskommelse med fastighetsägaren som upplåter en yta för det ändamålet.

Klotter utan tillstånd är illegalt, att anse som åverkan eller skadegörelse och skall beivras och lagföras. Detta oavsett om klottret/skadegörelsen/vandaliseringen görs i ”graffiti-stil”.

För att – i motsats till partikamraterna i Stockholms Stad – markera det politiska stödet för rätten och möjligheten att lagligt uttrycka sig med konst i graffiti-stil, valde jag, tillsammans med mina partikollegor Kia Hjelte och Willy Viitala, att delta vid invigningen där vi också fick möjlighet att prova på att måla något.

Graffiti är en konstform och precis som med all annan konst ligger det i betraktarens öga att avgöra om man anser att konsten är fin, vacker, ful, intetsägande, budskapsbärande etc. Inte sällan är också konst provocerande, sökande och används ofta av konstnärer för att starta tankeprocesser hos betraktaren. Vad sedan betraktaren kommer fram till är upp till varje enskild person – man kan inte tolka konst som bättre eller sämre – det har med personliga tolkningar och preferenser att göra hur man ser på ett konstverk och vad man tycker om det.

Särskilt som politiker ska man vara försiktig med att värdera konst, annat än när man ger uttryck för sin egen, personliga, åsikt – för det har vi alla rätten att ha.

Jag valde att ”tagga” graffiti-väggen med ”Greed Is Good” (välkänt citat från filmen Wall Street).

För en person vars politiska kompass pekar åt vänster så kan en sådan tagg mycket väl vara provocerande och inte sällan tolkas uttrycket som något dåligt, att några få orättmätigt skor sig på andras bekostnad. För en person vars politiska kompass pekar åt höger kan det istället vara uttryck för en strävan till det bättre, att hårt arbete som ger avkastning gynnar inte bara den enskilde, utan även samhället i stort.

Sedan finns det – som vanligt – ”grader i helvetet” och ”gränser” även för de som annars är principfasta eller övertygade om en viss ideologisk riktning. Var dessa gränser går är dock olika för alla och envar. Ungefär som en åsikt ifall något är vackert eller inte finns i betraktarens öga.

Greed is good.

 

FAKTA:
Fakta 1:
Linköping: 104000 i tätort, 147000 i kommunen totalt
Nyköping: 30000 invånare
Norrköping: 87000 i tätort, 131000 i kommunen totalt 
Fakta 2:
Norrköping är enda av ovan orter med laglig graffitivägg
Fakta 3:
Anmälda klotterbrott 2011:
Linköping: 893
Nyköping: 272
Norrköping: 140
Slutsats:
Med en laglig graffitivägg minskar skadegörelsen i form av minskat antal klotterbrott.
Källa: BRÅ och SVT
http://www.svt.se/nyheter/regionalt/ostnytt/mindre-klotter-med-graffitivagg

 

Spara / dela med dig
 • Facebook
 • del.icio.us
 • Pusha
 • Bloggy
 • TwitThis
 • Google
 • Live
 • LinkedIn
 • Maila artikeln!
 • Skriv ut artikeln!
 • StumbleUpon

2 svar till “Greed Is Good”

 1. Ajaj B skriver:

  ”Greed is good” allstå.
  Gissar att dom flesta i Botkyrka ser det precis tvärt om.

  Osmakligt.

  Pis
  Aj

 2. Jimmy Baker skriver:

  Ser många Botkyrkabor det som ”tvärt om”??. Du verkar inte ha läst blogginlägget. Jag skriver bl.a. att konst uppfattas olika av olika människor, vissa som tycker något är fint kanske någon annan inte tycker är fint. Citatet är ett filmcitat och kan ha olika innebörd beroende på vilken politisk kompass man själv har. Alltså finns inget ”tvärt om”. Men du får gärna förklara vad du menar.

Kommentera