Positivt mottagande av rökfria zoner

1 september 2012

I tidningen Södra Sidan 1 september 2012 uppmärksammas mitt förslag om att införa rökfria zoner i Botkyrka kommun. Förslaget (motionen) väntas vinna bifall av kommunstyrelsen 3 september.

Tidningen har gjort ett reportage som presenteras på sid 4 och 5 där man varit ute och frågat medborgare i kommunen. Såväl unga som äldre tycker att förslaget är bra och ser positivt på införandet av rökfria zoner i kommunen, några av de tillfrågade menade också att införandet även kommer ha en preventiv funktion, dels ”underlätta” för rökare som vill sluta då det blir lite mer ”besvärligt” att röka och dels verka förebyggande för yngre som inte i samma utsträckning kommer i kontakt med cigaretter vid tex. besök vid ungdomsgårdar.

För mig personligen känns detta bra, motionen har fått precis det mottagande jag hoppades på. Jag ser fram emot genomförandet med start under 2013.

Jag är övertygad om att en majoritet av Botkyrkaborna kommer uppskatta våra nya rökfria miljöer som innebär att icke-rökare slipper utsättas för cigarettrök i direkt anslutning till offentliga byggnader och verksamheter. Framförallt tror jag att barn och föräldrar kommer bli särskilt glada.

Spara / dela med dig
 • Facebook
 • del.icio.us
 • Pusha
 • Bloggy
 • TwitThis
 • Google
 • Live
 • LinkedIn
 • Maila artikeln!
 • Skriv ut artikeln!
 • StumbleUpon

3 svar till “Positivt mottagande av rökfria zoner”

 1. Bo skriver:

  Jag trodde att M var ett parti som inte sysslade med att förbjuda saker.
  Men jag har tydligen helt fel.
  Särskilt rök-hatarna tycks ständigt vara på jakt.
  Jag hörde att man tex inte tillåter rökning på psykiatrins slutna avdelningar.
  Där befinner sig patienter som fråntagits sin frihet och är tvångsintagna.
  Inte ens där får man röka.
  Det tycks vara viktigare att ta ifrån dom detta än att inse att detta kanske
  inte är det största prblmemet här och nu…

 2. Jimmy Baker skriver:

  Hej Bo. Jag är varken rök-hatare eller generell förbudsivrare, i detta fall handlar det faktiskt om att alla medborgare ska kunna nyttja offentliga verksamheter som vi alla betalar via skatten, tex. idrottsanläggningar, bibliotek osv. Många är de medborgare som besväras av att rökare inte tar hänsyn till andra när de röker. Jag föreslår inte något generellt rökförbud, vuxna människor får själva välja om de vill röka eller inte. Men det ger dem inte rätten att blåsa ut sin rök på andra människor i busskuren eller på tågperrongen. Varför ska barn på väg till träningen tvingas anda in cigarettrök innan de kommer in i idrottshallen? Varför ska icke-rökare tvingas andas in cigarettrök när de vill gå och låna en bok på biblan? Varför kan inte rökare, som ju är dem som faktiskt själva valt att röka, välja att göra det en liten bit bort så att de inte tvingar på andra sin rök?

 3. Magnus skriver:

  Bo: Moderaterna är väl ett parti som är för valfrihet, om jag inte har fel? Följaktligen borde väl ickerökare ges möjligheten att välja om man vill utsättas för passiv rökning eller ej?

Kommentera