Idrott förenar människor

6 oktober 2012

Idag hade jag förmånen att i mitt uppdrag som kommunalråd representera kommunen och invigningstala inför Nordiska ungdomsmästerskapen i brottning, som går av stapeln denna helg i Storvreten, Tumba.

Talade gjorde även Ufuk Sen (M), ledamot i Kultur- och fritidsnämnden samt Mattias Gökinan (S), ordförande för Kultur- och fritidsnämnden.

Det var oerhört trevligt att se och träffa så många engagerade ungdomar och ledare från Sverige, Norge och Finland. Mästerskapen arrangerades bl.a. av Neno Jovanovic från Huddinge BK och tävlingen gästades även av OS-legenden Ara Abrahamian och det svenska seniorlandslagets förbundskapten Mohammad Babulfath.

Här nedan kan du läsa hela invigningstalet: 
(det talade ordet gäller)

****

Det är vid sådana här tillfällen man ska säga något klokt, och ändå hålla sig relativt kort. Vi får se om jag lyckas med det… 🙂

Jimmy Baker heter jag och är moderat kommunalråd och 2:e vice ordförande för kommunstyrelsen här i Botkyrka kommun.

Jag är jätteglad att den här tävlingen hålls här i vår kommun, det känns hedrande.

Det är också väldigt roligt att höra att även Botkyrka nu har en egen brottarklubb, och jag hoppas naturligtvis på att ni kommer ha stor framgång inte bara nu men också i framtiden.

Botkyrka kommun är en kommun som växer, faktum är att kommunen är en av de snabbast växande just nu.

Vi passerar nu 86 000 invånare och inom bara några få år så beräknas vi passera 100 000. Botkyrka är också en av Sveriges yngsta kommuner, genomsnittsåldern i kommunen är blott 37 år och trenden är att den sjunker.

Det innebär att varje årskull är fler än 1 000 personer, och blir bara fler för varje år som går.

Det här tycker jag är roligt och samtidigt så är det en mycket spännande utmaning att få vara politiskt aktiv i en sån här kommun, där det händer otroligt mycket och kommer hända ännu mer de kommande åren.

Botkyrkas kommuns slogan är ”långt ifrån lagom” och det är något som jag tror att vi på många olika sätt också visar och lever upp till.

Botkyrka är Sveriges mest internationella kommun.

Mer än halva befolkningen, 54%, är antingen själva födda utomlands eller har sina båda föräldrar födda utomlands. Därutöver finns många som är födda här och har EN utlandsfödd förälder. Det innebär att en stor majoritet av våra medborgare på ett eller annat sätt har rötter i andra länder.

I Botkyrka finns över 160 av världens 193 nationaliteter, och det talas ett 100-talet språk i kommunen. Lite skämtsamt så kan man väl säga att vi inte undrar så mycket var människor kommer ifrån – vi undrar snarare vilka länder vi inte har representerade här, vilka som saknas innan paletten blir komplett.

Jag är själv ingen brottare men jag har haft förmånen att det senaste året fått träna brottning några gånger i Huddinge BK, något jag uppskattat mycket och som jag hoppas att jag får möjlighet att göra fler gånger framöver.

Jag har som politiker alltid tyckt att kommunen ska prioritera idrotten. Inte bara för att det är roligt utan också för att det det ur ett rent folkhälsoperspektiv är viktigt, men även för framförallt att alla våra barn och ungdomar ska ha något vettigt att göra på sin fritid.

Idrott är nog också det som kanske mest av allt förenar människor. I idrottens värld så är det vad du gör och vad man presterar som fäller avgörandet.

Inte var man kommer ifrån, vilken hårfärg man har eller vilket språk man talar.

Och med det sagt, så kanske det egentligen inte finns någon bättre plats än just Botkyrka att arrangera sådana här tävlingar?

Som första kommun i Sverige har vi i vår kommun antagit en interkulturell strategi, som innebär att vi bestämt oss för att vi i Botkyrka ska se alla människor som likar.

Att vi inte ska leva sida vid sida, utan att vi istället ska leva tillsammans!

Nu vet jag att många är sugna på att börja med det som ni samlats här idag för att göra, så jag vill bara än en gång önska er alla välkomna till Botkyrka och önskar alla tävlande lycka till.

****

Spara / dela med dig
 • Facebook
 • del.icio.us
 • Pusha
 • Bloggy
 • TwitThis
 • Google
 • Live
 • LinkedIn
 • Maila artikeln!
 • Skriv ut artikeln!
 • StumbleUpon

Kommentera