Sanningen om barnbidraget

31 januari 2013

Den 28 januari skriver ordförande för Liberala Ungdomsförbundet i Stockholm, Joakim Holmertz, en brännpunktsartikel i SvD där han uttrycker att det är fel att barnbidraget ges till alla, oavsett inkomst. Han skriver att många familjer klarar sig utan barnbidrag och att det borde behovsprövas och endast betalas ut till de som faktiskt behöver det.

En i grunden sympatisk tanke, många människor jag talat med genom åren har ställt precis samma fråga – och då menar jag inte bara moderater eller borgerliga personer, många uttrycker detta oavsett vilket parti de brukar rösta på.

I gårdagens SvD skriver Conrad Palmcrantz, SSU Gävle, en replik där han menar att Joakim Holmertz inte förstått att barnbidraget handlar om allmän välfärd som ska ges till alla och han ställer också en retorisk fråga om även sjukvård ska behovsprövas.

Dessutom skriver han nedsättande om socialpolitik på ett sätt som låter som något från den sedan länge begravda Sovjet-eran:

”Socialpolitik sker lite på nåder hos de bemedlade som nedlåter sig till att sträcka ut en hjälpande hand till de behövande.”

Nu tänkte jag berätta sanningen om varför barnbidraget betalas ut till alla. Det är egentligen en genialisk ”uppfinning” av Socialdemokraterna för att folket skall acceptera att betala allt mer skatter.

Det är nämligen så att om man – back in the days – hade fortsatt att expandera välfärdsstaten och infört allt högre skatter utan att införa det allmänna barnbidraget, så hade till slut många människor enbart betalat en massa skatter men känt alltmer att de inte får tillbaka något från staten. Ett faktum eftersom de flesta arbetar och står på egna ben, de flesta behöver inte bostadsbidrag, de flesta klarar skolan och de flesta har turen att hålla sig friska.

Det handlade alltså inte om allmän välfärd för alla, det handlade helt enkelt om att upprätthålla trovärdigheten för det alltmer allomfattande välfärdssystemet med allt högre skatter.

Skulle en för stor del av befolkningen känna att de bara fick betala men inget fick åter, så skulle hela systemet ifrågasättas och vänstersidans dominans i svensk politik skulle ha brutits långt tidigare. Det allmänna bidraget till alla har alltså enbart handlat om en genialisk idé från Socialdemokraterna vars syfte hela tiden har varit att hjälpa dem behålla makten trots ständigt ökad politikermakt med höjda skatter (läs: fördelningspolitik) och som en konsekvens, mindre frihet för den enskilde medborgaren.

It’s as simple as that.

Spara / dela med dig
 • Facebook
 • del.icio.us
 • Pusha
 • Bloggy
 • TwitThis
 • Google
 • Live
 • LinkedIn
 • Maila artikeln!
 • Skriv ut artikeln!
 • StumbleUpon

Kommentera