Vad säger kritikerna nu?

6 januari 2013

Södertälje. Norsborg. Fittja Ungdomens Hus. Vissa saker återkommer alldeles för ofta i nyhetsrapporteringen, ofta i kombination med allvarliga brott som rån, skottlossningar, våld och mord.

För ett par år sedan (juni 2010) skrev jag i en insändare i lokaltidningen Mitt i Botkyrka att många unga kriminella i Norra Botkyrka har kopplingar till verksamheten som bedrivs i Ungdomens Hus i Fittja. Jag föreslog tillfällig stängning av ungdomsgården och nyöppning med förändrad inriktning.

Bland brotten som nämndes i artikeln var skottlossningar, tom. inne på själva ungdomsgården och det välkända ”helikopterrånet”.

Jag fick uppbackning av dåvarande ordförande för Polisstyrelsen Stockholms län, Kristina Alvendal (M), som även skrev brev till kommunledningen och högste ansvarige politiker i Botkyrka, Katarina Berggren (S), och begärde att få ett möte för att diskutera hur man skulle komma tillrätta med den grova kriminalitet som så ofta kopplas till yngre män i Norra Botkyrka och även då Fittja Ungdomens Hus.

Katarina Berggren (S) vägrade, slog ifrån sig och ville inte ha något möte och menade på att Kristina Alvendal (M) varit oförskämd mot henne och mot Botkyrka kommun.

Jag blev utskälld för min insändare av både politiker av olika färger och av tjänstemän i kommunen. Några skrev till och med en replik till tidningen där de tyckte att jag svartmålade Fittja Ungdomens Hus, när allt jag gjorde var att hänvisa till fakta efter att ha samtalat med poliser verksamma i vår del av regionen.

Sedan dess hör vi med jämna mellanrum om olika händelser där ord som Södertälje, Norsborg, Fittja Ungdomens Hus återkommer. Ofta i kombination med skottlossningar, mord, brända bilar, mm.

Nu kan vi lägga ytterligare en händelse till listan, rånet mot en guldsmed i Södertälje. Utfört av tungt beväpnade unga killar, hemmahörande i Norra Botkyrka och – just det – kopplingar till Ungdomens Hus i Fittja (enl. Expressen 6/1-12).

Under 2011 valde man att anordna en manifestation mot våldet i Fittja, man målade plakat och stod ute på torget. Politiker av olika färger och med (S) i spetsen deklarerade att de var emot våld. Jag deltog inte och bloggade istället om att det inte löser någonting att stå med en skylt på gatan (vilket jag också fick en hel del skit för).

Ta tag i bekymren och stick inte huvudet i sanden. Det går inte att gömma sig längre. Eller tror ni på allvar att man löser sådana här saker med att stå på torget med en skylt som säger att man ”är emot våld”?

Jimmy Baker (M)
Kommunalråd i opposition, Botkyrka kommun
Ersättare i Polisstyrelsen Stockholms län

Spara / dela med dig
 • Facebook
 • del.icio.us
 • Pusha
 • Bloggy
 • TwitThis
 • Google
 • Live
 • LinkedIn
 • Maila artikeln!
 • Skriv ut artikeln!
 • StumbleUpon

13 svar till “Vad säger kritikerna nu?”

 1. Eskil Fransson skriver:

  Ungdomens hus, täckmantel för kriminell verksamhet och maffialiknande struktur

 2. Erik XV skriver:

  Det är klart att man inte löser sådana här saker med att stå på torget med en skylt som säger att man ”är emot våld”. Man måste ju ha en Facebook-grupp också! Först DÅ har man löst problemet.

  Reaktionen på det du skrev, Jimmy, är så typisk för dem som ser världen genom rosafärgade PK-glasögon där allt är frid och fröjd om det inte vore för alla dessa elaka rasister som finns överallt med sin strukturella diskriminering. Om man inte låtsas om problemen behöver man inte heller ta tag i dem och lösa dem.

 3. janne skriver:

  Jimmy, du har helt rätt. Ungdomens Hus är en plantskola för brott.

 4. qnos skriver:

  Lika nedslående varje gång att behöva konfronteras med den slags reaktion som Botkyrka-( S ) företrädarna ger uttryck för. Om budskapet är otrevligt,skjut då budbäraren ! Eller,som här, fula ut honom,mobba etc,en klassisk metod i Sverige numera. Alltmedan förfallet sprider sig som cancer. Det ska bli intressant, om man får leva så länge,vad som måste inträffa först innan ansvariga politiker reagerar…

 5. Annie Lööf skriver:

  Jag väljer att se Ungdomens Hus som något fint och besökarna som strävsamma resurser i det svenska samhället. Och se, vips så är problemet borta (för mig åtminstone).

  Er Annie!

 6. Yvette Jonsson skriver:

  Har själv bott i Botkyrka, jag undrar vilka slutsatser man drar av detta (om några), detta är ju inte frågan om ”pojkstreck” eller att man inte har lokaler eller fritidsgård. Och alla är ju emot våld, det behöver man inte gå i fackeltåg för att ”bevisa”. Om man väljer att lyfta dessa frågor får man räkna med kritik, men jag är glad att någon orkar göra det. Tack för det Jimmy och lycka till.

 7. Robert P. skriver:

  Det måste blir kraftigare konsekvenser för brott. Det är det enda som kan få brottsligheten att gå ned. Inte att gulla med kriminella och med skattepengar
  ordna olika aktiviteter. Det är en belöning och ger fel signaler.

 8. Nilsanders skriver:

  fackeltåg alltså det är grejen det…

 9. Less Norrlänning. skriver:

  Fantastiskt att det får finnas konstruktiv kritik.
  Gläds med er i Botkyrka som har oppositionsråd som agerar ,
  debatterar och bryr sig.
  Kanske har ni tom oberoende tjänstemän som inte är med
  i sekten av S,V,Mp-märkta.

 10. hans björkström skriver:

  Att villkorad åsikts-och yttrandefrihet har blivit moderaternas adelsmärke, förutom då M:s och Waberis kamp för sharialagar, månggifte och slopad skolplikt
  för flickor enligt talibannormen, skulle det heta i förra inlägget!

 11. Jimmy Baker skriver:

  Hej Hans. Det handlar inte om någon censur utan om min rätt att på min blogg släppa fram eller inte släppa fram de kommentarer som jag tycker är lämpliga och sakliga. När man som kommentar till mitt blogginlägg börjar skriva om sharia-lagar, slänger sig med uttryck som talibaner och en del annat som inte hör till det jag bloggat om så väljer jag helt enkelt att inte godkänna kommentaren. Jag eftersträvar opinionsbildning med sakliga argument och vårdat språk. Kan man inte hålla sig till det så blir kommentaren inte godkänd helt enkelt. Yttrandefrihet är något jag värderar mycket högt och min blogg bestämmer jag själv över. Jag vill ha en städad och saklig debatt.

 12. hans björkström skriver:

  Hej Jimmy,
  Waberi är -väl ostridigt- moderat riksdagsman och de facto islamist. Det denne
  kräver och verkar för som moderat är just sharialagar, månggifte och slopad
  skolplikt för flickor ( vilket ostridigt sammanfaller med bl.a. talibanernas intentioner )!
  Du har ditt jobb och utkomst som kommunalpolitiker och skulle du vilja gå på
  djupet i viktiga frågor istället för att kratsa litet på ytan, så skulle du försvinna ut i kylan.
  Det gäller att sitta still i båten och bara flyta med och ha en oförarglig blogg.

  En fråga, inte kan det vara Annie Lööf ( C ), som har skrivit detta rånarförhärligande inlägg ovan? ” Strävsamma resurser ”= rånarna och deras kriminella vänner!
  Detta inlägg torde ge din blogg image som brottsförhärligande forum – ett forum
  för strävsamma kriminella muslimer kanske?
  Mina kommentarer berör absolut ditt inlägg, ty det handlar ju om invandrar-kriminalitet ( muslimsk ) och då moderaterna sitter med ”svarte petter” Waberi,
  som just bl.a. kräver ( video finns ) sharialagar osv. torde omnämnande vara relevant.
  Finns ingenting som kan betecknas som ohövligt i inläggen, kanske raljant men
  siffrorna stämmer faktiskt ( 2012 kom 111.000 nya de flesta till bidrag/Billström
  klagar ).
  Verkligheten är en sak och karriären en annan!

  Hans Björkström
  Vet du att man på GPS navigering lägger in s.k. NO GO-zoner och säkra rutter
  genom problemstäder ( långt från muslimska enklaver ). Skaffa en sådan om
  du bilar genom Sverige!

 13. hans björkström skriver:

  Hej Jimmy,
  på 80-talet träffade jag din partikollega Kalderen genom en av dennes klasskompisar, som bodde granne med mig i Rönninge.
  Problemet i Sverige då var ” vänstervridningen ” ( du är kanske för ung ) men
  genom uppklarandet av massmorden i Kambodja och ´krigsslutet i Vietnam
  ebbade denna till sist ut!

  Men de problem Sverige nu står inför sedan årtionden ( pga helt utebliven saklig debatt ) är enorma, kanske irreparabla!

  Tala är silver, tiga är guld! O.K.!

  Min dotter är 8 år och jag är rädd! Ingen muslim sklall få kalla henne ”hora ”,
  men uppenbarligen accepteras sådant svineri hos alliansen idag! Otroligt!

  Du vet precis vad jag menar och förstår ( allt annat vore att underskatta dig )!
  Jag har heller ingenting emot dig, du syftar åt rätt håll!

  Vänligen

  Hans Björkström
  f.d. Gunnebovägen 17-19, Rönninge

Kommentera