Värdiga jobb

21 januari 2013

I det senaste numret av Södra Sidan finns ett reportage ifrån Fittja Ungdomens Hus, efter det senaste rånet i Södertälje där förövarna hade en personlig koppling till ungdomsgården.

Reportern har intervjuat flera ungdomar som får ge sina reflektioner i tidningen och med anledning av reportaget kände jag mig nödgad att skriva några rader.

Ett resonemang i artikeln handlar om varför det blir så att vissa begår grova brott såsom ett rån och där man ger uttryck för att det kan vara lockande om man har svårt att få ett jobb. Det kan ligga något i det resonemanget, även om det såklart inte är acceptabelt. Men jag kan förstå att det uppstår en frustration om man känner sig utanför, inte behövd, svårt att få ekonomin att gå ihop – då kan det mycket väl vara så att brottets bana ter sig lockande.

Men en sak som skrämmer mig är synen på olika jobb som också gör sig påmind i artikeln. En kille som intervjuas menar på att det faktiskt finns alternativ till att begå brott och säger såhär:

”Man kan ju nästan alltid få ett jobb på McDonalds till exempel”

Då svarar två andra killar såhär:

”Men ett jobb där känns inte som ett värdigt alternativ”

Politiker bidrar i opinionen genom olika uttalanden till hur människor ser på olika typer av jobb. När Karin Wanngård (S) i DN under 2011 pekar ut exempelvis försäljning som ”skitjobb” så bidrar det till en negativ bild av de som arbetar med det. När Katarina Berggren (S) i kommunfullmäktige pekar ut exempelvis renhållning som ”soptjänster” så bidrar det till en negativ bild av de som arbetar med det.

Låt mig då göra en sak klar: alla jobb är viktiga och nödvändiga för att vårt samhälle ska fungera och gå runt. Man kan inte se ned på vanliga arbeten bara för att de inte kräver en teoretisk utbildning och akademisk examen.

Det är inget fel med att tillverka ballonger. Inget fel med att sopa gator eller städa. Inget fel med att jobba som vårdbiträde. Inget fel att jobba på Pressbyrån. Inget fel med att vara vaktmästare. Inget fel med att jobba på bilverkstad och byta däck. Inget fel med att jobba på bygge. Inget fel med att sitta i kassan i snabbköpet. Inget fel med att jobba på restaurang. Inget fel med att jobba på bageri. Inget fel att tillverka tändstickor. Inget fel med att jobba på lager. Inget fel att jobba med RUT. Inget fel att jobba med hemtjänst.

Grattis får man väl säga till de framträdande Socialdemokraterna – ni verkar ha lyckats mer än väl i opinionsbildningen med era beskrivningar av vissa typer av arbeten.

Spara / dela med dig
 • Facebook
 • del.icio.us
 • Pusha
 • Bloggy
 • TwitThis
 • Google
 • Live
 • LinkedIn
 • Maila artikeln!
 • Skriv ut artikeln!
 • StumbleUpon

Ett svar till “Värdiga jobb”

 1. hans björkström skriver:

  Håller fullständigt med i sista stycket! Alla är viktiga och alla arbeten värdefulla!
  Själv entreprenör och planerar, skapar, tillverkar och städar även!

  Men mycket orolig över den katastrof som närmar sig ( är här ).
  Din kollega i Växjö, Bo Frank, har verklighetsförankring och ville t.o.m. få till
  ett uppror emot den helt omöjliga invandringspolitiken som nu bedrivs!

  Partiet M planerar helt säkert en partipiskeaktion, vi får se!
  Men Bo Frank är kristallklar i sina formuleringar i Expressenartikeln nyligen.

  Ta ett snack med Bo Frank, som är absolut seriös!

Kommentera