Gräddfil för arbetarrörelsens organisationer?

26 september 2013

På kommunfullmäktiges sammanträde ikväll så kommer det beslutas att ingå ett avtal med Hallunda Folkets Hus. Ett avtal som är mycket fördelaktigt för just Folkets Hus-rörelsen och där den ekonomiska risken skjuts över till medborgarna.

Det är andra vändan ärendet hanteras eftersom ärendet återremitterades i somras av M, FP, KD och TUP.

Skälet till att vi återremitterade ärendet var för att vi ville få ett antal förändringar till stånd. Vi tyckte att avtalstiden var på tok för lång, den var satt till 10 år. Vidare innehåller avtalet en räntesubvention, där kommunen skall stå för 68% av Hallunda Folkets Hus räntekostnader – oavsett räntenivå. Till saken hör att vi pratar om ca 30 miljoner kronor i lån, med möjlighet för föreningen att ta upp ytterligare ett antal miljoner kronor i lån.

Att på detta sätt gå in och betala någon annans räntor ser vi som problematiskt.

Hallunda Folkets Hus tillhandahåller lokaler som kommunen hyr. I huset finns även möjlighet för föreningslivet att hyra lokaler. Räntesubventionen gör att man sätter marknadskrafterna ur spel och det blir omöjligt för någon annan – privat – aktör att kunna konkurrera om kunderna. Lokalmarknaden blir i det fallet skev – till Folkets Hus fördel.

Vi kommer ikväll att yrka avslag på det föreslagna avtalet, men eftersom S+V+MP har majoritet så kommer avtalet mest troligt att gå igenom.

Jag vill poängtera att ingen av oss som vill avslå avtalet har något emot vare sig föreningsliv eller Hallunda Folkets Hus. Däremot så tycker vi att man ska behandla alla ägare av lokaler lika, oavsett vem som äger dem. Exempelvis hyr kommunen lokaler även i Tumba Centrum, som ägs av företaget Citycon. Men inte går kommunen in och skriver avtal där vi betalar 2/3 av företagets räntekostnader…

Vi är många som uppskattar Hallunda Folkets Hus, det är stora, ljusa och fina lokaler som ligger bra till geografiskt ett stenkast från Hallunda Centrum.

Och självklart ska vi fortsätta att hyra lokaler där för exempelvis bibliotek och annat, men då ska vi betala vad det kostar och inte hålla på och trixa med avtal om räntesubventioner mm.

Och vad gäller kostnaderna för föreningslivet som också kan hyra lokaler i byggnaden så finns det i så fall andra parametrar att skruva på ifall hyrorna blir för höga. Alla föreningar i kommunen som bedriver verksamhet med inriktning mot barn och unga kan erhålla föreningsbidrag. Om sossarna nu då tycker att hyrorna blir för höga så får de väl i så fall ändra bidragsreglementet och nivåerna på föreningsstöden.

En av hyresgästerna i Hallunda Folkets Hus är förresten ABF…

Spara / dela med dig
 • Facebook
 • del.icio.us
 • Pusha
 • Bloggy
 • TwitThis
 • Google
 • Live
 • LinkedIn
 • Maila artikeln!
 • Skriv ut artikeln!
 • StumbleUpon

Kommentera