Strandskydd en hämsko för utveckling

9 april 2014

strandskydd_botkyrkaDet strandskydd som infördes i Sverige på 70-talet för att tillgängliggöra stränder och kustlinjer för bad och friluftsliv har utvecklats till en hämsko för kommunernas utveckling.

Länsstyrelsen har sedan ett antal år gjort det betydligt svårare för kommuner att utveckla sina kommuner.

Särskilt kännbart blir detta i tillväxtregioner, där bostadsbristen blir alltmer påtaglig.

Nyligen fick bl.a. Botkyrka kommun yttra sig till Länsstyrelsen inför dess kommande beslut om s.k. ”utvidgat strandskydd” – dvs områden som föreslås utökas från det generella 100 m till 300 m strandskydd räknat från strandlinjen.

I underlaget är det tydligt att Länsstyrelsen i princip vill göra det omöjligt för kommunen och andra markägare att använda sin mark för att utvecklas. I stort sett allt vatten i kommunen föreslås omfattas av utökat strandskydd.

Det är fullständigt orimligt och alldeles galet.

Moderaterna och Kristdemokraterna har valt att ta strid för detta – läs gärna vår gemensamma skrivelse genom att klicka här.

Spara / dela med dig
 • Facebook
 • del.icio.us
 • Pusha
 • Bloggy
 • TwitThis
 • Google
 • Live
 • LinkedIn
 • Maila artikeln!
 • Skriv ut artikeln!
 • StumbleUpon

Kommentera