Historisk dag den 9 maj 2014

16 maj 2014

UnescoLUCSlogo_color_en_bloggPå Europadagen 9 maj skrev vi historia när vi invigde Norra Europas första Unescocenter – UnescoLUCS.

Tillsammans med kommunerna Eskilstuna, Malmö och Borlänge har vi lagt grunden för centret och fått en direkt koppling till FN- och Unesco-strukturerna.

FN’s och Unescos övergripande mål är att verka för fred och mänskliga rättigheter – något som UnescoLUCS kommer att arbeta med, med säte i Botkyrka men med nationell bäring. Tanken är att centret skall vara en mötesplats och nav i samarbetet mellan kommuner, myndigheter, lärosäten och det civila samhället/föreningslivet, för att dela med sig och få inspiration för hur man med gott resultat kan arbeta lokalt med MR- och likabehandlingsfrågor.

Under invigningen deltog över 150 personer från hela Sverige och även internationella gäster som talade under de olika seminariepassen, däribland bl.a. Marcello Scarone Azzi (Unesco i Paris), Daniel de Torres (Europarådet), Onno Seero (UnescoCAT), Klaus Dik Nielsen (Open Society Institute), mfl. Flera representanter från Svenska Unescorådet deltog också, Inger Davidsson (ordförande), Mats Djurberg (generalsekreterare) och Per Magnusson (kansliråd).

Som en av initiativtagarna till UnescoLUCS hade jag förmånen att tillsammans med Jens Sjöström (S) välkomsttala (du kan läsa mitt anförande här nedan).

***

[välkomstanförande]

Det pågår en hel del arbete runt om i Sverige inom MR-området, mycket som är bra men kanske även sådant som visat sig vara mindre bra,

Unescocentret är ju tänkt vara en mötesplats där vi delar med oss av både goda men också mindre goda erfarenheter,

men med fokus såklart på de goda exemplen så att hjulen inte behöver uppfinnas på nytt varje gång, och att vi istället drar nytta av varandra.

På ett sätt kan man säga att vi idag är vid slutet på en 3 år lång resa och vi är nu framme vid invigning av vårt Unescocenter, men det är ju egentligen början på en mycket längre resa och vi hoppas att vi om några år är många, många fler aktörer som är en del av centret.

I arbetet att skapa Unescocentret har det varit viktigt för oss redan från början att det ska vara politiskt blocköverskridande.

Det är oerhört viktigt att ett sådant här arbete sker brett, där vi oavsett block har en gemensam syn om vad som är själva grunden i samhällsbygget:

– att se alla människor, att vi behandlar alla lika, att vi ger alla människor förutsättningar att kunna vara en del av samhället,

detta oavsett om man är första generationens svensk eller om man är svensk sedan generationer.

Och det här arbetet är kanske särskilt viktigt just nu, när vi i vår tid ser hur människor som vill göra skillnad på folk och folk marscherar på våra gator,

– inte bara i Jönköping, inte bara i Stockholm, utan i flera städer i Sverige och runt om i hela Europa.

Spara / dela med dig
 • Facebook
 • del.icio.us
 • Pusha
 • Bloggy
 • TwitThis
 • Google
 • Live
 • LinkedIn
 • Maila artikeln!
 • Skriv ut artikeln!
 • StumbleUpon

Kommentera