Vems är pengarna: skattebetalarnas eller politikernas?

23 augusti 2014

kommunsverige2013_dagenssamhalla2014-08-21I Botkyrka har vi Moderater i flera år krävt att vi skall sänka kommunalskatten. Nu visar en sammanställning gjord av tidningen Dagens Samhälle att det går att göra det utan att det påverkar välfärden negativt. Botkyrka är den kommun i Sverige som gjorde störst överskott 2013.

Botkyrka kommun har de senaste 17 åren gått med över 1,7 miljarder kronor i överskott. Det är i genomsnitt mer än 100 miljoner kronor varje år.

Och trenden är att överskotten blir allt större – trots att den styrande majoriteten S+V+MP utöver detta använder stora summor till sådant som ligger utanför välfärdens kärna. De senaste årens överskott ser ut så här:

2009: 96 miljoner

2010: 201 miljoner

2011: 149 miljoner

2012: 154 miljoner

2013: 194 miljoner

Vi Moderater tycker inte att det är ok att politiker ständigt hittar på nya utgifter när ekonomin är god. Vi tycker att det är rimligt att vanligt folk då istället får behålla lite mer av det som egentligen redan är deras egna pengar.

De allra flesta i Sverige – inklusive de som röstar på Moderaterna – tycker att det är bra att vi har en god välfärd som vi gemensamt finansierar via skatten.

De flesta uppskattar en skola utan avgifter, äldreomsorg till de som behöver, offentliga och avgiftsfria bibliotek och idrottsanläggningar, att vi tillsammans hjälper de som har det svårt, mm. Men när vi ser att skatteintäkterna ökar kraftigt tack vare att fler kommit i arbete och det genereras stora överskott, så är det vår uppfattning att skattebetalarna får en liten mindre börda att bära. Det är rätt och riktigt.

Den som säger att det inte går att sänka skatten i Botkyrka ljuger.

Vi vill hellre att människorna – i goda tider – själva ska få bestämma mer av sina pengar. Därför är det också rimligt att vi – i goda tider – sänker kommunalskatten.

Spara / dela med dig
 • Facebook
 • del.icio.us
 • Pusha
 • Bloggy
 • TwitThis
 • Google
 • Live
 • LinkedIn
 • Maila artikeln!
 • Skriv ut artikeln!
 • StumbleUpon

Kommentera