Låt vanligt folk få behålla mer av sina egna pengar

7 september 2014

Personvalsblad_Jimmy_1_EkonomiSkattBotkyrka kommun har Stockholms läns högsta kommunalskatt. Samtidigt är vi en av de kommuner som gör allra störst överskott.

Socialdemokraternas gruppledare och kommunens KSO (kommunstyrelseordförande) Katarina Berggren (S) brukar i olika debatter och presentationer stolt säga ”Botkyrka kommun har en ekonomi i balans och har gjort överskott 18 år i rad”.

Påståendet är alldeles korrekt, bara det att hon utelämnar att kommunen gör STORA överskott – större än normalt. Detta trots att den styrande majoriteten Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet, lägger stora summor av dina skattepengar på sådant som många skulle benämna som ”kul” eller ”onödigt”.

De senaste 18 åren har Botkyrka kommun gått med över 1,7 miljarder kronor i överskott – det är alltså 1700 miljoner kronor – pengar som medborgarna betalat i skatt men som inte använts till kärnverksamhet.

De senaste årens överskott ser ut såhär: 2010: 201 miljoner, 2011: 149 miljoner, 2012: 154 miljoner, 2013: 194 miljoner.

Vi moderater tycker att Botkyrkas medborgare borde få behålla lite mer av sina egna pengar istället för att ge dem till Katarina Berggren att sätta sprätt på. Om man skulle sänka skatten med 25 öre så skulle vi få lite lägre skatt än till exempel Salem, men fortfarande ha högre skattesats än till exempel Huddinge och Haninge. Skulle man sänka skatten skulle (enligt kommunens egna ekonomer) göra att överskottet blir ca 35 miljoner lägre – det skulle alltså inte drabba kärnverksamheterna såsom skolan eller omsorgen.

En skattesänkning med 25 öre skulle däremot göra så att den genomsnittlige skattebetalaren i Botkyrka skulle få behålla mellan 700 och 1100 kr mer per år att själv bestämma över. Det kan i vissas öron låta lite, men varför ska Botkyrkas löntagare betala en extra tusenlapp varje år till politikerna att spendera när det inte behövs?

Klicka här för att läsa min valbroschyr.

Spara / dela med dig
 • Facebook
 • del.icio.us
 • Pusha
 • Bloggy
 • TwitThis
 • Google
 • Live
 • LinkedIn
 • Maila artikeln!
 • Skriv ut artikeln!
 • StumbleUpon

Kommentera