Vad menas med medarbetardemokrati?

4 april 2015

Skärmavbild 2015-04-03 kl. 17.41.50Med jämna mellanrum höjs röster på förbättrad ”medarbetardemokrati” och att den måste utvecklas på våra arbetsplatser.

Själv har jag kommit i kontakt med begreppet främst vid diverse politiska sammanträden, där framförallt sossar och kommunister brukar ta upp det med krav på att det ska vara en bärande del av kommunens förhållningssätt gentemot personalen som jobbar i kommunen.

När man söker på ordet på nätet och använder Google hittas bara 7 webbsidor. Länge sedan ett sökord endast resulterade i så få träffar – det brukar ju bli träff på minst några tusen webbsidor när man söker på något. Det faktum att det bara ger 7 sökträffar är dessutom intressant i sig.

I vart fall, vidare till vilka dessa sökträffar då är.

Nr 1: Ett blogginlägg på bloggen ”Carina-Finas pratisar”. Nästan ingen text alls, men däremot en bild på olika hundar och deras ansiktsuttryck som skall symbolisera den hierarkiska ordningen på ett företag, där VD-hunden ser läskig ut, Personalchefs-hunden ond och Arbetsledar-hunden förvånad och verkar inte vara med i matchen. Självklart ligger Anställd-hunden ner, ser drogad och helt slutkörd ut, osv.

Nr 2: En artikel hos Riksbankens jubileumsfond skriven av en prefekt vid Historiska institutionen i Lund. Handlar om en prefekts position, ansvar och arbetsuppgifter. Ganska tråkig och intetsägande text.

Nr 3: Sökträff nr 3 är en länk till Vänsterpartiet i Göteborgs ”Kommunalpolitiska program 2015-2018”. Jag ska inte recensera det, men kan väl sammanfatta det kort med att jag ideologiskt står ganska långt ifrån kommunisterna i Göteborg. Och kommunister på andra ställen också för den delen.

Nr 4: Ännu en blogg-post, denna gång en blogg med titeln ”Våga vara kärring”. Blogg-posten handlar om ”möten” och författaren ondgör sig över alla dessa möten vi har i tid och otid i Sverige, att vi är så ordningssamma och inte spontana och fattar beslut genom att skjuta från höften. Det kanske kan ligga något i detta, men jag föredrar nog väl övervägda beslut framför tillfälliga känslo-beslut som kan resultera i vad som helst. Särskilt farligt blir det när blogg-författaren ondgör sig över att regeringen tillsätter utredningar innan beslut – skulle vi göra som blogg-författaren vill så får vi troligt väldigt illa beredda beslut i statsapparaten. Men det klart – då skulle ju personalen istället vara med och bestämma och så blir det ju som de tycker just vid just den fika-pausen. Nej tack.

Nr 5: Femte sökträffen går till en diskussionstråd på forumet ”Familjeliv.se” och som verkar handla om lite allt möjligt: lärare i grundskolan som ondgör sig över ledningens oförmåga att fatta beslut varvat med att det var en kul helg senast på Vildmarkshotellet över till någon som fick feber, ont i kroppen, huvudvärk och rethosta. Tråden övergår till att lära sig cykla med stödhjul och när tråden gick över till att ondgöra sig över någon dålig busschaufför så orkade jag inte läsa mer…

Nr 6: Här hittade Google en sexnovell i kategorin ”Heterosex och Första gången”. Jag går inte in på detaljer i novellen men konstaterar att den är skriven av en kvinna som haft en erotisk upplevelse med en man och som förutom penetration också handlar om fingrar och användande av en sexleksak. Lite lattjo ändå att det blev just sökträff nr 6 via Google dock…

Nr 7: En forskningsrapport, fakulteten för ekonomi, kommunikation och IT vid Karlstads Universitet, med titeln ”Det nya järnvägsarbetet” och handlar om ”En grupp anställdas erfarenheter och tankar omkring bolagisering inom järnvägen”. I förordet kan man läsa om att järnvägssektorn blivit avreglerad och konkurrensutsatt och att ”uppfattningarna om avregleringens konsekvenser går isär”.

För att summera: Begreppet ”medarbetardemokrati” är alltså ett hitte-på-uttryck som folk från vänster tycker ”låter bra” men som inte riktigt verkar vara definierat. När man söker på nätet blir man inte särskilt mycket klokare heller.

Kanske ska man nästa gång röster höjs om ”ökad medarbetardemokrati” föreslå att de istället för att gaffla på ett politiskt möte går in på något diskussionsforum och skriver av sig lite, om lite allt möjligt som de känner? Eller varför inte tipsa om en lämplig sexnovell?

Spara / dela med dig
 • Facebook
 • del.icio.us
 • Pusha
 • Bloggy
 • TwitThis
 • Google
 • Live
 • LinkedIn
 • Maila artikeln!
 • Skriv ut artikeln!
 • StumbleUpon

Kommentera