Det är möjligt att kombinera ”öppna hjärtan” med en realistisk migrationspolitik

6 september 2015

exodus-how-migration-is-changing-our-worldI min och Willy Viitala’s artikel i Expressen häromveckan efterlyser vi en sund och saklig debatt och diskurs inom Moderaterna kring de migrationspolitiska utmaningarna. Vi skriver bl.a. om behovet att utöver kvotflyktingar diskutera volymfrågan, vad samhället klarar av, försörjningsplikt och tillfälliga uppehållstillstånd – som i praktiken innebär att människor som fått skydd undan konflikter förväntas återvända när konflikten upphört.

Hela artikeln kan du läsa genom att klicka här.

Vi får också stöd i den internationella forskningen, bl.a. av nationalekonomen och professorn Sir Paul Collier vid University of Oxford. Han är inte ‘bara’ nationalekonom och professor, han har också under flera år haft uppdraget som ”Director of the Development Research Group of the World Bank”.

Sir Paul Collier har skrivit flera böcker, bl.a. ’Exodus’ som handlar just om migration – både sådan som orsakas av ekonomiska skäl – drömmen om en bättre framtid för sig själv och för sina barn – men också skäl orsakade av konflikter.

Klicka här för att lyssna på när Sir Paul presenterar sin bok och sina konklusioner vid London School of Economics.

Sir Paul Collier har också varit talare vid Ted Talks.

Här nedan en sammanfattning av konklusionerna i ’Exodus’:

The slower the rate of absorption, the slower the rate of immigration must be…/…the impossible trinity is something in macroeconomics about capital flows, I suggest as a second impossible trinity, which is wanting a very low rate of absorption, so multiculturalism, and wanting very fast immigration and wanting a generous welfare system, that I fear is a impossible trinity.

Emmigration from countries with conflict, what shall we do there? For this I have two proposals, one that you’ll like and one that you’ll hate.

The one that you’ll all like is that we must have generous asylum. Countries that are in the throws of conflict and violence, it’s a vital matter that the people can get out and be kept safe. As so, we need a more generous policy towards asylum.

And it will be close to the one that you’ll all hate …/… post conflict, how do they [the countries] get their skilled people back, and the skilled people are the one’s that has left, because the poorest people in the conflict zones, they don’t come to the high income countries, they stagger across the border into a refugee camp, it’s the elite’s that are able to come to high income countries …/… and so, the controversial proposal in ’Exodus’ is that those asylum rights to people fleeing conflict zones should actually be time downed and related to conditions in those conflict countries, when the conflict ends the rights to residence should taper.

The ultimate development challenge is the rebuildiing the post conflict countries. And for that, their big resource, their sovereign wealth funds is the human capital out of the country. And at the moment, that human capital is not going back.

Och för att vara riktigt, riktigt, övertydlig gällande kommentarer om att ”gå SD till mötes” vill jag göra följande ’statement’:

Jag tror inte på den naiva utopin om det helt gränslösa världsmedborgarskapet, upplösandet av nationalstaterna med fri invandring och en anarkokapitalistisk världsordning. Har aldrig trott på det, kommer aldrig tro på det.

Spara / dela med dig
 • Facebook
 • del.icio.us
 • Pusha
 • Bloggy
 • TwitThis
 • Google
 • Live
 • LinkedIn
 • Maila artikeln!
 • Skriv ut artikeln!
 • StumbleUpon

Kommentera