Rasism, kränkthet och tolkningsföreträde

13 februari 2016

TwitterbildModeraterna och dess företrädare är opinionsbildare. Personer som tex. Nabila Abdul Fattah och Emma Dominguez är (och utger sig själva för) att också vara det.

Nyligen skrevs kommentarer på Twitter bl.a. om att Moderaterna är dumma i huvudet (eller rättare sagt: ”dom e lite dumma i huvet…”). Och det anses tydligen helt ok att de uttrycker sig så.

Men vad skulle hända om vi i Moderaterna skulle skriva att vi tycker att Nabila Abdul Fattah och Emma Dominguez är dumma i huvudet? Hur skulle det mottas? Framförallt, hur skulle de själva reagera?

Med erfarenhet av hur lättkränkta de varit i tidigare sammanhang så kan man ju bara spekulera i huruvida de skulle basunera ut alltifrån referenser till vit makt och kolonialism till rasism och främlingsfientlighet. Och då kan jag passa på och tipsa om en mycket roande artikel, där det kommer kraftfulla attacker på vänstern – från vänster!

Det är märkligt hur vi hamnat i ett samhällsklimat där radikala vänsteraktivister tydligen ska kunna haspla ur sig i princip vad som helst, attacker både till vänster och höger, användande av nedsättande och nedvärderande begrepp, om vem som helst – och komna undan med det.

Det – skulle jag vilja hävda – är former av trakasserier med liknande mekanismer/tillvägagångssätt som rasismen grundar sig på och som antirasism-rörelsen inte bara ser mellan fingrarna med, utan också stödjer och uppmuntrar.

Men det är ju klart, Nabila Abdul Fattah och Emma Dominguez är ju ”rasifierade” och ”starka kvinnor” – dessutom från ”förorten”. Då har man väl antagligen tolkningsföreträde om vad som är ok och inte. Tydligen.

Glöm nu inte att läsa Emmas artikel – den är ”hilarious”.

Spara / dela med dig
 • Facebook
 • del.icio.us
 • Pusha
 • Bloggy
 • TwitThis
 • Google
 • Live
 • LinkedIn
 • Maila artikeln!
 • Skriv ut artikeln!
 • StumbleUpon

Kommentera